» Olaszország » Emilia-Romagna
Emilia Romagna Olaszország ínyenc régiójának számít, és különösen híres két kulináris különlegességéről: a pármai sonkáról és a parmezán sajtról.
Mellettük a Salame di Felino, a Val di Taro-i porcino gomba és a Fortana del Taro bor csak néhány a leghíresebbek közül.
A leghíresebb márkák mellett mindenképpen fedezze fel a tartományban előállított kézműves szalámikat, amelyek egyedülállóak és máshol nem kaphatók, mint például a "prete", a zampone-hoz hasonló kolbász, amely a Colorno területére jellemző, vagy a "strolghino", egy ízletes szalámi.
Emilia Romagna Olaszország ínyenc régiójának számít, és különösen híres két kulináris különlegességéről: a pármai sonkáról és a parmezán sajtról.
1996 óta a valódi pármai sonkát csak szigorú irányelvek szerint lehet előállítani. A hús Észak- és Közép-Olaszország bizonyos régióiból származik, maga a termelés Parma városának környékére korlátozódik. Pármában és környékén számos üzemben kézzel készítik a sonkát. Néhány sonkagyár megnyitja kapuit a látogatók előtt, a mindössze 25 kilométerre fekvő Langhirano városában pedig még egy egész múzeumot is berendeztek a pármai sonkának.
A következő gasztronómiai fellegvár mindössze 30 kilométerre délre található Pármától: Reggio Emilia. Ez a kisváros Pármával együtt a Parmigiano Reggiano hazájának vallja magát, amelyet itt mintegy 800 éve hagyományos módon állítanak elő. A sajtokat megkóstolhatja a sajtüzemben tett látogatás vagy a Piazza San Prospero téren található piacon tett séta során
Csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Parma térségében előállított "Parmigiano Reggiano"-t lehet Európában parmezánnak nevezni, ilyenként forgalmazni, ez a parmezán.
|
Értékeld te is!