© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
Ismered a spagetti carbonara "igazi" eredeti receptjét? Fogadjunk, hogy nem!
2023. december 20.
Ádáz vita robbant ki a pasta carbonara eredeti receptje miatt.
A tésztaétel, amelynek mártása pirított guanciale-ból, tojássárgájából, reszelt pecorino sajtból és borsból készül, a római konyha egyik klasszikusa. Gyakori vitapont a tejszín használata, amelyet egyes eretnek szakácsok a krémesség érdekében használnak - de az eredeti receptben nincs helye!
Olaszország egyike azon országoknak, amelyek elsősorban konyhája miatt olyan népszerűek. A világ legjobb ételekkel rendelkező országainak aktuális rangsorában is Olaszország áll az első helyen. Nem meglepő, hogy az olasz konyha a lakosok büszkesége és öröme. Ha eredeti receptjeikről van szó, általában kompromisszummentesek.
Luca Cesari tud egy-két dolgot az "eredetiségről": a bolognai kulináris történész és szakácskönyvek szerzője. Azt állítja, hogy 1954-ből származó első fennmaradt spagetti carbonara főzési utasítással találkozott. Két egészen meglepő összetevőt tartalmaz. Vagy másképp fogalmazva: rengeteg dinamitot.
A carbonara rövid története: ma már feltételezik, hogy a recept 1944 után, a szövetségesek olaszországi inváziója idején született. Állítólag az olasz konyhakultúra és az amerikai katonák importált fejadagjainak kombinációja volt, amely tojásport és szalonnát tartalmazott. Erről bővebben a 2013-ban megjelent "La Cucina Romana e del Lazio" című könyvben olvashat.
Most Cesari történész azt állítja, hogy a "Cucina Italiana" című magazinban bukkant rá a carbonara első főzési utasítására. Az állítólagos eredeti recept némi hasonlóságot mutat az általunk ismertekkel. A megsárgult füzetben azonban a pecorino juhsajt helyett svájci Gruyere sajt szerepel összetevőként, és állítólag fokhagyma (!) is szerepel benne. Cesari megfőzte a receptet, és az eredményt az Instagramon mutatta be. Arra valószínűleg nem számított, ami ezután történt.
A spagetti carbonara "igazi" eredeti receptjével a séf úgy tűnik, megsértette követőit. Ez persze nem indokolja az agresszív és ellenséges kommenteket. Az olyan kommentek, mint a "Hagyd abba ezt a hülyeséget" és a "Leégeted magad ezekkel a rágalmakkal" a legártalmatlanabbak közé tartoznak. Luca Cesarit néha a lehető legváltozatosabb módon sértegetik a posztja miatt.
Ő maga továbbra is nagyon higgadt marad. "Nem az én hibám, ha ez volt a carbonara eredeti receptje" - mondta a történész a Reutersnek. Sőt, már tervez egy másik potenciális szenzációt: egy videót az "1800-as évekbeli hagyományos nápolyi pizzáról - kagylóval".
Az olaszok nem titkolják, hogy ádázul védik eredeti receptjeiket. Ennek hátterében az a szándék áll, hogy megőrizzék konyhájuk és asztali kultúrájuk, aminek érdekében az "Accademia italiana della cucina" állami intézmény, amely mintegy 40 év után először változtatott a bolognai szósz közjegyzői receptjén.
Délelőtt 11 óra után nincs cappuccino, nincs ananász a pizzán - Alberto Grandi olasz gazdaságtörténész már régen túlzásnak találta a kulináris szabályok merev betartását. Gyakran kivívta honfitársai haragját azzal, hogy megkérdőjelezte az állítólagos kulturális javak tényleges eredetét.
A mostani vita persze igazi szemfényvesztés a számára. A Reuters szerint saját közösségi fiókjában arról beszélt, hogy Olaszországban egy eltúlzott "gasztronacionalizmus" uralkodik, amely megakadályozza, hogy az emberek józanul gondolkodjanak a "konyhával kapcsolatos" dolgokról.
Kapcsolódó hírek
Népszerű
- Advent Hallstattban
- Krampuszok riogatnak Ausztriában
- Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- Idén is megépült a mesebeli Jégtemplom a Tátrában
- Graz adventi vásárai
- Bizarr látványosságok: A leghátborzongatóbb helyek Itáliában
- A kis jégkorszak leghíresebb festménye életre kelt
- Großglockner panorámaút ősszel is gyönyörű, ráadásul olcsóbb
- Leopoldifest: Hatalmas vursli és hordócsúszdázás Klosterneuburgban
- A Napkirály 10 legszebb műve