» Ausztria » Salzburg » Zell am See
Salzburg tartomány egyetlen gleccsersíterepe, a Kitzsteinhorn. A széles, napsütötte gleccserlejtők már ősszel és még nyáron is javában hívogatják a síelőket és snowboardosokat is.
Ausztria legmagasabban (3.029 m) fekvő mozija a Kitzsteinhornon van.
A Gletscherjet kabinos felvonó hegyi állomása a Gipfelwelt 3000-rel csúcsminőségű multimédiás élményt kínál. Ehhez hozzá tartozik többek között a „Top of Salzburg”, Salzburg legmagasabb, kényelmesen megközelíthető pontja 3.029 méteres tengerszint feletti magasságban. Csakúgy, mint a Nationalpark Gallery (nemzeti park galériája) a hegy belsejében található információs állomásokkal és egy impozáns panorámaplatform, ahonnan páratlan kilátás nyílik a gleccserre. A kilátóhoz vezető 360 méteres járat sok élményt tartogat - öt információs pont dolgozza fel a különböző témaköröket. Ebben a magasságban Ausztriában egyedülálló attrakció a „Cinema 3000”, mely alpesi moziélménnyel, nagy benyomást keltő természeti hangulattal és az óriási vászonra vetített határtalan panorámával varázsolja el a nézőket.
A csúcsot több szakaszos kabinos felvonóval (Gletscherbahnen) érjük el.
Völgyállomás: Kaprun. Innen indul a Gletscherjet I. kabinos felvonó.
Középállomás I (Gletscherjet I.).: Langwied 1976 m. Étterem. A Gletscher Jet II. felvonóval utazunk tovább.
Középállomás II (Gletscherjet II.).: Alpincenter 2452 m. Önkiszolgáló étterem. Innen indul a nagykabinos Gipfelbahn a csúcsra. Túrautak. 2017-benl új kalandjátszótér, a "KIDSsteinhorn" épült.
Hegyállomás (Gipfelbahn): Kitzsteinhorn 3029 m. Itt található a Gipfelwelt 3000, a Nationalpark Gallery és a Top of Salzburg kilátó és Fotópont és étterem is.
A hegyállomástól Gletscher Shuttle viszi a kirándulókat az Ausztriában egyedülálló élményterülethez, a nyáron is havas ICE ARENA-hoz: itt a csúszda, hóstrand, Ice Bar stb.
A felvonók egész évben nyitva vannak.
A háromezres csúcsok világában nem olyan egyszerű megoldani, hogy mindig legyen friss víz a főzéshez.
A langwiedbodeni Schwarzwand-forrás vizét szivattyúval juttatják föl az Alpincenterhez, ott 500 literes tartályokba töltik, amiket a felvonó gondoláiban visznek föl a csúcsra. Fönn újabb szűrés után lehet ivásra és főzéshez használni.
A főzési idő is más a magasban. A víz forráspontja, a légnyomás mind más és más feltételeket teremt itt fönn, így pl. a tojás hat perc alatt fő „négypercesre”. A szakácsoknak tudniuk kell mindezt, sőt van olyan fogás, amivel itt nem is érdemes próbálkozni. A híres salzburgi galuska (Salzburger Nockerl) itt a sütőből kivéve bumm, összeesik. Ebben az alacsony légnyomás a ludas. Cserébe a kelt tészta sokkal jobban sikerül, mint lenn a völgyben. A pinzgaui nokedlihez való nokedlitészta receptjén is változtatni kell, hogy a végeredmény ne okozzon csalódást.
|
Értékeld te is!