Ez a 10 leglátogatottabb horvátországi nyaralóhely

2024. október 18.

print Hetedhétország.hu

Ez a 10 leglátogatottabb horvátországi nyaralóhely

Mutatjuk, mi az oka.

 




A Horvát Turisztikai Minisztérium a vendégéjszakák száma alapján számította ki a rangsort. Ezzel szemben, ha a csendesebb nyaralást kedveli, ezeket a helyeket kerülje el.

10. Mali Lošinj

Mali Lošinj az Augusta-öbölben található - és bár a „mali” németül kis települést jelent, mégis ez Lošinj szigetének legnagyobb városa. Fénykorát a 19-20. század fordulóján élte, amint azt a Riva Lošinjskih Kapetana partján álló, ebből az időszakból származó szép villák is mutatják. Védett kikötőjének köszönhetően Lošinj nagy hagyományokkal rendelkezik a hajósok kikötőjeként, mivel az Isztria és Dalmácia közötti vízi úton fekszik. A szűk utcák és a Trg Republike Hrvatske kikötő tér esténként különösen élénk, és a bárok is jól látogatottak. Érdemes megnézni a Fritzy-palotában található művészeti galériát, az Apoxiomenosz Múzeumot, amelynek szobrát Lošinj előtt találták meg a tengerfenéken, valamint a sziget érzéki gyógynövénykertjét mediterrán növényekkel.

9. Novalja

Pag szigetének második legnagyobb városa az éjszakai életéről és bulijairól ismert, különösen a Zrće strandon. Novalja azonban a családok körében is népszerű, lankás strandjai miatt. Római kori gyökerei az ókori vízvezetékben, a csinos városközpontban és a pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányon láthatók.

8. Zadar

Alfred Hitchcock 1964-ben a dalmát tengerparton fekvő Zadarban nézte az alkonyatot, és élete végéig Horvátország legszebb naplementéjéről áradozott. A híres filmrendező akkoriban a szálloda teraszán ült a tengerparti sétányon. Ma itt egy kísérleti hangszert, a tengeri orgonát hallgathatunk. A vízbe lépő lépcsők képezik a rezonanciakamrákat, és a tenger ereje hozza létre a hangokat. Minél erősebbek a hullámok, annál hangosabb. A szomszédban 300 napelemet telepítettek, amelyek napnyugta után látványos fényjátékot hoznak létre.

7. Vir

Vir a mintegy 300 szigetből álló zadari szigetcsoport egyik nagyobb szigete. A dalmát tengerparton fekvő szigetet egy híd köti össze a horvát szárazfölddel, és gazdag strandokban és rejtett öblökben. Délnyugaton található az 1881-ben épült világítótorony, a sziget egyik nevezetessége, ahol a nyaralók szobát foglalhatnak. A leghíresebb azonban a 17. századból származó velencei erődítmény, Kaštelina.

6. Medulin

Isztria déli csücskében fekszik a jól ismert tengerparti üdülőhely, Medulin, amely nyugodt bájával vonzza a látogatókat. A vízparti sétány egyenesen egy másik látványossághoz, a malini szélmalomhoz vezet. A Vižula régészeti park is megér egy látogatást. Medulin partjainál tíz kis sziget található, amelyek lakatlanok, de nyáron látogathatók. A közelben található a Kamenjak-fok természetvédelmi terület.

5. Umag

A szlovén határhoz közel és az olaszországi Trieszthez nem messze fekvő Umag kikötőváros a kultúrák kereszteződése. Ez jól látható a mesterségesen létrehozott félszigeten fekvő régi városközpontban tett séta során a különböző korszakokból származó épületekből, bár a középkori védőfalnak már csak a maradványai maradtak meg. A vízparti sétány és a hullámtörő minden este a hely, ahol élvezni lehet az Adria fölött lenyugvó napot. Az Umag melletti Atlantisról itt olvashat.

4. Split

A Diocletianus-palota a központban a dalmát tengerparton fekvő Split zászlóshajója. Ez és Horvátország második legnagyobb városának központja az UNESCO Világörökség része. A fontos kikötő mentén, ahonnan kompok indulnak a szigetekre, húzódik a Riva, a sétány, amely fölé magasodik a székesegyház campanile-ja. A nyüzsgő városi élet mellett Splitben homokos és kavicsos strandok is várják a fürdőzőket.

3. Poreč

Pula és Rovinj mellett Poreč az Isztriai-félsziget egyik legfontosabb városa. A püspöki épület az Eufráziánusz-bazilikával az Unesco Világörökség része, a középkori városerődítés tizenegy tornyából három még ma is megvan, a Decumanus Corso és a Cardo Maximus nemcsak bevásárló- és sétálóutca, hanem a legtöbb történelmi épület és látnivaló helyszíne is. A főtéren álló Miasszonyunk-templom tornya már messziről látszik. Poreč több olyan stranddal is büszkélkedhet, amelyek a „Kék zászlóval” büszkélkedhetnek.

2. Dubrovnik

A Trónok harca című fantasy-sorozat és a Star Wars VII. epizód című film forgatási helyszíneként Dubrovnik egy csapásra világhírűvé vált - és a Földközi-tenger egyik legszebbjének tartott város nyugalmának vége. Azóta a látogatók elözönlötték az 1940 méter hosszú városfalat, a Lovrjenac erődöt, a történelmi belvárosban található Stradun főutcát, amely az UNESCO világörökség része, és a helyi Srđđ hegyre vezető drótkötélpályát. Azoknak, akik idegenkednek a nyüzsgéstől, késő ősszel, télen vagy kora tavasszal ajánljuk a látogatást.

1. Rovinj

A vendégéjszakák számát tekintve 2024-ben az isztriai Rovinj áll az élen, így Horvátország leglátogatottabb városa. Természetesen ez nem véletlen. A központ festői helyen, egy szirtfokon fekszik, vízparti sétány veszi körül, a zöld dombon áll a Szent Eufémia-templom, a szigetcsoport 14 part menti szigete pedig színfoltnak tűnik a kék Adriai-tengerben. A 67 kilométer hosszú Rovinji Riviéra mentén olyan fürdőzési lehetőségek vannak, mint homok - vagy Horvátországban inkább kavics - a tengerparton.

(Címlapfotó: Rovinj (c) hetedhetorszag.hu)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play