Dubrovnik betiltja a gurulós bőröndöket

2023. június 17.

print Hetedhétország.hu

Dubrovnik betiltja a gurulós bőröndöket

Ajánlott a kevés csomag az utazáshoz.

 




Dubrovnik városa szigorítja a zajártalomra vonatkozó szabályokat.

Amellett, hogy az óváros utcáin decibelmérőket helyeztek el, hogy ellenőrizzék a létesítmények zajszintjét, a híres tengerparti város többé nem engedi meg a turistáknak, hogy kerekes bőröndöket húzzanak magukkal a régi macskaköves utcákon.

"A legfontosabb dolog az, hogy Dubrovnik megszűnt a túlzott turizmus városa lenni, bár még sok munka van hátra"

- mondta Mato Franković, Dubrovnik polgármestere

Az idei nyártól kezdve a turistáknak a bőröndjeiket ahelyett, hogy gurítanák, magukkal kell vinniük, különben 265 eurós bírsággal kell számolniuk. Novembertől pedig kijelölt poggyásztároló helyeket alakítanak ki, ahol a turisták a bőröndjeiket hagyhatják. A város ezután ingyenesen gondoskodik a látogatók szállításáról a szálláshelyükre.

"Ez még csak a kezdet, a végső cél egy logisztikai központ létrehozása a repülőtéren belül, ezután a Dubrovnikba látogatók összes csomagját Ćilipóból közvetlenül a vendégek címére fogják szállítani" - mondta Franković a Jutarnji horvát újságnak A raktározási lehetőségek megvalósulása után a turisták már nem hozhatnak bőröndöket a városba, függetlenül attól, hogy gurulva vagy cipelve.

A város a kávézókra, éttermekre és bárokra is lecsap majd, ha túl hangosak. A szabadtéri területeken megengedett zajszint 55 decibel.  A 1327 eurós bírságot kiegészíti a közterületek, azaz a teraszok lefoglalása, első szabálysértés esetén 7 napra, második szabálysértés esetén 30 napra, a harmadik szabálysértés után pedig a terasz területének végleges bezárása.

A történelmi városközpontba történő kiszállítási rendszerben is változások lesznek. Jelenleg csak reggel 5 és 7:30 között engedélyezett a kiszállítás, és egyszerre legfeljebb 10 teherautó tartózkodhat a központban. A város azt tervezi, hogy átveszi ezeket a kiszállításokat, elektromos járműveket szerez be, és kifejezetten erre a célra személyzetet vesz fel. Ugyanezek a járművek és futárok viszik majd a turisták csomagjait is a szálláshelyükre.

Frissítés! Dubrovnik cáfolja, hogy bünteti a kerekes bőröndök gurítását 

Cáfolja Dubrovnik városvezetése, hogy megtiltotta a kerekes bőröndök gurítását a város történelmi központjában, és hogy a turistákat pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt.

Dubrovnikról az elmúlt hetekben számos nemzetközi híradás jelent meg a médiában, amelyek beszámoltak a bőröndök gurításának tilalmáról a város történelmi központjában, és hangsúlyozták, hogy a turistákat 265 eurós pénzbírsággal sújtják e szabály megsértése miatt.

"Ez az állítás teljes mértékben valótlan, valójában Dubrovnik városvezetése nem vezetett be semmilyen szankciót, és nem is áll szándékában bevezetni a bőröndök használatára vonatkozóan a történelmi központban" – olvasható a horvát város hivatalos közleményében.

A város egy hónappal ezelőtt bemutatta ismeretterjesztő animációs videóját annak érdekében, hogy a látogatók megismerhessék Dubrovnik lakóinak elvárásait az UNESCO-virágörökség részét képező történelmi központban tett látogatásuk során.

A videóval arra törekedtek, hogy közérthető módon bemutassák azt a fajta viselkedést, amelyet nem kívánnak látni a turistáktól, mint például a történelmi belváros utcáin strandöltözetben sétálást; ételek és italok fogyasztását a közterületeken; a kulturális műemlékekre való felmászást stb.A videó a történelmi belváros poggyászkezelésére vonatkozó ajánlást is tartalmazott, ami különösen a kora reggeli órákban hangos zajt kelt, ahogy a bőröndöket görgetik a turisták a város kockaköves utcáin.

"Dubrovnik városának nem az a szándéka, hogy szankciókat szabjon ki, hanem az, hogy minőségi tájékoztatást nyújtson a látogatóknak az elfogadható viselkedésről" – hangsúlyozzák a közleményben.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play