Szomorú tények derültek ki a francia múzeumok látogatóiról

2024. szeptember 29.

print Hetedhétország.hu

Szomorú tények derültek ki a francia múzeumok látogatóiról

A társadalmi egyenlőtlenségek egyre nagyobbak.

 




A francia örökségi helyszíneken 2023-ban rekordszámú látogató fordult meg. Több mint 46 millióan látogattak el tavaly a francia múzeumokba, műemlékekbe és kastélyokba - de a társadalmi egyenlőtlenségek egyre nagyobbak.

A francia nemzeti múzeumok és műemlékek 2023-ban rekordszámú látogatót regisztráltak az ország kulturális minisztériumának tanulmánya szerint. A francia múzeumok, műemlékek és kastélyok „a látogatók száma összességében 46,8 millióval tért vissza a Covid előtti szintre”, ami 13%-kal több, mint 2022-ben, és 7%-kal több, mint 2019-ben, a fiatal (25 év alatti) látogatók számának jelentős növekedése mellett. A felmérés azonban tartós társadalmi egyenlőtlenségeket is talált a kulturális helyszínek látogatói körében.

A jelentésben több mint 1450 múzeum és 46 000 műemlék szerepel, Victor Hugo guernsey-i házától a Mont Saint-Michelig, a Loire-völgyi kastélyokig és a Musée du Louvre-ig. Ezeket az örökségi helyszíneket jelentős állami támogatásokkal támogatják, és olyan különleges események sokaságából részesülnek, mint az évente megrendezésre kerülő Örökség Napok vagy Journées du Patrimoine (a legnépszerűbb nemzeti rendezvény), az Európai Múzeumok Éjszakája, a Rendez-vous aux Jardins kertfesztivál és a normandiai impresszionista fesztivál.

A jelentés szerint a francia állampolgárok 62%-a 2023-ban legalább egyszer ellátogatott valamilyen kulturális intézménybe. Közel 60%-uk látogatott meg történelmi emlékművet, egyharmaduk pedig múzeumba vagy művészeti kiállításra (ez az arány a 2019-es 41%-os csúcshoz képest csökken).

A jelentés azonban megjegyzi, hogy a gazdag elit és a párizsiak „felülreprezentáltak” ezekben az adatokban. Ehhez hozzájárulhatott az infláció is. A látogatók 54 százaléka fizetett több mint 10 eurót a belépőjegyért, fele pedig több mint 16 eurót, ami öt százalékpontos emelkedés a 2020-as adathoz képest. Minden harmadik azt mondta, hogy a költségek miatt lemondott legalább egy művészeti kiállítás, múzeum, nemzeti park vagy műemlék látogatásáról, és inkább moziba ment. A megkérdezett 3000 ember 61%-a pedig azt mondta, hogy még soha nem látott modern vagy kortárs művészetet kiállításon vagy múzeumban.

A nagy intézmények esetében a számok szintén egyenlőtlenek. A Musée d'Orsay (beleértve a l'Orangerie Valéry Giscard d'Estaing-ot is) és a Musée du Quai Branly - Jacques Chirac új látogatórekordot ért el (5,1 millió, illetve 1,4 millió látogatóval, ami 9%-kal, illetve 27%-kal több, mint 2019-ben).

Versailles 8,4 millió látogatót fogadott (+2%). A többiek azonban még nem tértek vissza a Covid előtti szintre. Ezek közé tartozik a Louvre (8,8 millió, -7%) és a Centre Pompidou, amely a több hetes sztrájkakciók miatt szenvedett (2,6 millió, -20%). A külföldi turisták visszatérése (az Ázsiából érkezők esetében lassabban) hozzájárult a nemzeti műemlékek látogatottságának növekedéséhez Franciaország-szerte, amelyek 2023-ban 11,6 millió látogatót fogadtak.

A jövő évi jelentés talán másról fog szólni. Paradox módon a 2024-es nyári olimpiai játékok katasztrofális hatással voltak a múzeumokra. A látogatottság 22%-kal csökkent a Louvre-ban, 25%-kal Versailles-ban, 29%-kal az Orsay-ban és 35%-kal a Musée d'Art Moderne de Paris-ban az előző év azonos időszakához képest. A lakosok elmenekültek Párizsból a városban lévő erős katonai és rendőri jelenlét miatt, amely megakadályozta a Szajna múzeumainak és műemlékeinek megközelítését. A turisták is távol maradtak, júliusban 15%-kal kevesebb külföldi látogató érkezett.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play