Veronában az 1960-as évek óta a város tipikus édességeként szolgálják fel.
Elkészítése
20-22 centiméter átmérőjű tortaformához:
1 csomag leveles tészta (vagy kb. 230 g házi leveles tészta)
100 g puha vaj (szobahőmérsékleten vagy olvasztva és lehűtve)
130 g barna cukor
egy csipet só
1kupica amarettó likőr
1/2 bio citrom reszelt héja
3 tojás
100 g finomra reszelt mandula
100 g Amaretti keksz
150 g liszt (olasz Typo 00 vagy finomliszt)
100 ml tej
7 g sütőpor
porcukor a díszítéshez.
Megolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk kihűlni. Kivéve, ha már puha és szobahőmérsékletű.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és kibéleljük a leveles tésztával
Tegye a cukrot egy csipet sóval, a citromhéjjal és a három egész tojással a konyhai robotgépbe, vagy habosra keverjük kézi keverővel. Keverje hozzá a megpuhult vajat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverje össze a lisztet a sütőporral.
Tegye az amaretti kekszet műanyag zacskóba, és tésztahengerrel apróra morzsolja össze.
Most fokozatosan keverje a kekszmorzsát, a reszelt mandulát, a lisztet, az amarettó likőrt és a tejet a tojás, a cukor és a vaj keverékébe.
Öntsük a keveréket a formába, és lazán simítsuk el az oldaláról a leveles tésztát a tetejére.
Süssük 180 fokos sütőben a középső rácson kb. 50 percig.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórjuk meg a tetejét.
Értékeld te is!