» Magyarország » Szabolcs-Szatmár-Bereg » Nyíregyháza
Több mint ötvenféle étel több ezer adagját készítik el a benevezett amatőr és profi főzőcsapatok a péntektől vasárnapig (2024. szeptember 14-15.) tartó 10. Tirpák Fesztiválon Nyíregyházán.
A gasztronómiai rendezvény keretében tartják meg szombaton a Népi ízek találkozóját és vasárnap a bogrács- és grillbajnokságot, előbbi programon huszonkét, utóbbin pedig harminckét amatőr főzőcsapat mutathatja meg főzőtudását, de ott lesznek a helyi éttermek és hagyományőrző egyesületek gasztroalakulatai is.
Az első napon az érdeklődők megkóstolhatják a szabolcsi-nyírségi tájegység számos gasztronómiai különlegességét, többek között a szabolcsi töltött káposztát, a brinzás galuskát, a ludaskását, a kötött tésztalevest, a tirpák burgonyalepényt, a tésztás paszulylevest vagy a puliszkát sült kolbásszal.
Újdonság, hogy a közönség gasztrojegyek ellenében vásárolhat az elkészített finomságokból, de egy darab, ötszáz forintba kerülő kóstolójegy ellenében az egész kínálatot megízlelheti.
A szombati gasztrotalálkozó és vasárnapi bogrács- és grillbajnokság csapatait szakmai zsűri fogja értékelni, amely minden eddiginél több díjat fog odaítélni a jól teljesítő csapatoknak. Érkeznek főzőtársaságok a vármegye mellett a határon túlról, például a szlovákiai Nagykaposról vagy a lengyelországi Gorlicéből is.
Megkóstolható lesz majd a térségre jellemző lapcsánka, ebből rengeteg ízzel és elkészítési móddal várják majd a látogatókat.
Kísérőprogramként szombaton és vasárnap megrendezik a Made in V4 nemzetközi fesztivált, a város főterén különböző helyi és kézműves termékek, lekvárok, szörpök, házi sajtok, ásványékszerek, hímzett termékek várják majd az érdeklődőket.
A háromnapos gasztrorendezvényt kulturális és zenés program kíséri.
|
Értékeld te is!