» Hollandia

» Hollandia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:



hagelslag ropogós, hosszúkás alakú, mindössze néhány milliméter hosszú cukorszálak. Leggyakrabban csokoládéízűek és fényes mázzal bevontak. Bármely más ország szupermarketjében valószínűleg a különleges alkalmakra fenntartott süteményfeltétek között találkozhatnánk velük, de Hollandiában, ahol évente több mint 14 millió kilogramm hagelslagot fogyasztanak, sokan hetente fogyasztják, bőségesen szórva vajas kenyérre gyors reggeliként, uzsonnaként vagy ebédként. A hagelslag szendvics ( broodje hagelslag ) kétségtelenül anakronizmus a cukortudatosság korában, de Hollandiában elterjedt a hiedelem , hogy ez a szokatlan étel segít felemelni a nemzeti hangulatot.

A jó hagelslag ropogós az íze, de aztán elolvad a szájban. Minden évszakban új változatok jelennek meg a boltokban: kis nyuszik húsvétra, vagy narancssárga hagelslag a Koningsdagra , egy éves narancssárga témájú utcabálra, amelyet a király születésnapját ünneplik. A sok szállodai reggeli büféjében látható kis kiszerelések ideálisak a kezdők számára, és néhány évvel ezelőtt egy szupermarket még a pick 'n' mix-szel is kísérletezett . Bármelyik fajtát is választjuk, a szokás széles körben elterjedt, a becslések szerint naponta 750 000 hagelslag szendvicset fogyasztanak el.

Szigorúan véve a hagelslag egy cukor alapú, csokoládé- vagy gyümölcsízű vermicelli szórás, de a név más, vidáman csomagolt cukros feltétekkel is összefüggésbe hozható, amelyek ugyanazon a szupermarket polcain találhatók , mint például a göndör vlokken (csokoládépelyhek) és a muisjes , a cukorral bevont ánizsmagok, amelyek apró egerekre hasonlítanak, és amelyeket jellemzően beschuit- on (kétszersültön) tálalnak. A 17. században úgy gondolták, hogy az ánizs elősegíti a szoptatást és elősegíti a méh összehúzódását, és a rózsaszín vagy kék muisjes-t beschuit-on ma is felszolgálják a baba érkezésének megünneplésére.

Az első cukros feltétek, ánizsos müzlik formájában, a 19. század végére tehetők, amikor Cornelius Rutgerus de Ruijter az utrechti tartománybeli Baarnban található pékségében árulta azokat. A ma már piacvezető De Ruijter néven ismert márka 1928-ban bővítette termelését gyárilag előállított gyümölcsös hagelslaggal, az 1950-es években pedig csokoládés hagelslaggal és flokkennel.

Még a holland királyi család is szerette ezt az édességet. III. Vilmos király 1883-ban az udvar forgalmazójává tette a márkát. 1985-ben, Beatrix királynő uralkodása alatt De Ruijter megkapta a Koninklijk (királyi) kitüntetést, ami – nyilatkozta a Kraft-Heinz anyavállalat szóvivője a BBC Travelnek – „csak olyan holland vállalatok forgalmazhatják a terméket, amelyeket hivatalosan is elismertek a szakterületükön betöltött fontos pozíciójukért, legalább 100 évesek és nemzeti jelentőségűnek tekintenek”. Meglehetősen nagy felhajtás egy szerény csokoládészórásért. 



Még nem érkezett hozzászólás!


hirdetés

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

hirdetés
Régszeti és történelmi könyvek

hirdetés

Régióválasztó


hirdetés
arrow_upward