Horror árak várják a turistákat Párizsban a nyári olimpia idején

2023. december 12.

print Hetedhétország.hu

Horror árak várják a turistákat Párizsban a nyári olimpia idején

Csak a szállodái árak háromszorosára emelkednek, és még nem beszéltünk az egyéb költségekről.





Párizsban 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg a nyári olimpiai játékokat, az eseményre több millió látogatót várnak. 

A párizsi Louvre múzeum 29%-kal emeli a jegyárakat

A párizsi Louvre művészeti múzeum jövőre 29%-kal megemeli alapbelépődíját, ami növeli az aggodalmakat, hogy a jövő évi olimpiai játékok miatt Párizsba érkező látogatóknak egyre magasabb költségekkel kell szembenézniük.

A Mona Lisának otthont adó Louvre, amely a világ leglátogatottabb múzeuma közleményben tudatta, hogy belépődíja januárban 17 euróról 22 euróra emelkedik. Ez az első áremelés 2017 óta.

A Louvre közölte, hogy a magasabb tarifa segít a magasabb energiaköltségek kezelésében, és finanszírozza az ingyenes belépést bizonyos személyek, például a 18 év alattiak, a tanárok és az újságírók számára.

Az olimpiáról nem tett említést. A Louvre áremelése azonban egybeesik más párizsi költségemelésekkel, mivel a város az olimpia megrendezésére készül.

Szállodai árak 300%-kal emelkednek

A jövő nyáron Párizsba tartó látogatóknak komoly szállásproblémákkal is szembe kell nézniük a szállodák árának emelkedése és a turista apartmanok bérbeadásának visszaszorítása közepette.

A párizsi idegenforgalmi hivatal jelentése szerint a 2023-as és 2024-es nyári szezon között a szállodai árak több mint 300%-kal emelkednek.

A párizsi idegenforgalmi hivatal ezért mértékletességre szólította fel az ágazat szereplőit. Felmérésük szerint az olimpia idejére átlagosan 699 eurót kérnek a szálláshelyek egy éjszakára az idei 169 euró helyett.

Mindenesetre a francia hatóságok tízezer párizsi szállodát és éttermet ellenőriznek az olimpia előtt, hogy megelőzzék „a csalásokat és a lenyúlásokat”.

A francia gazdasági minisztérium nemrég széles körű ellenőrzéseket indított a szállodákban és a vendéglátóhelyeken azzal az indoklással, hogy meg akarják előzni a csalásokat és a vendégek lenyúlását a játékok ideje alatt. Tájékoztatásuk szerint összesen tízezer szolgáltató működését vizsgálják felül.

Az ellenőrök többek között annak is utánanéznek, hogy a szállodák felszereltsége megfelel-e az interneten megadott információknak, és valóban létezik-e az ott feltüntetett besorolás. Vagy például tényleg nyílik-e kilátás a szállodából az Eiffel-toronyra, az online értékelések pedig valóban a vendégektől származnak-e, vagy hamisak. Eddig már 1700 vállalkozást ellenőriztek, és ezek közül nagyon sok kapott figyelmeztetést.

A minisztérium arra biztatta a belföldi és külföldi vendégeket, hogy az angolul is elérhető SignalConso portálon jelezzék, ha valamelyik szállodában vagy étteremben sérelem érte őket. A minisztérium szerint eddig főleg azokat az egységeket ellenőrizték a hatóságok, amelyekben a vendégek kifogásoltak valamit. Az említett szállodák és éttermek 70 százalékában valóban volt legalább egy hiányosság.

A párizsi metrójegyek ára is emelkedik

A párizsi metrójegyek majdnem kétszer annyiba kerülnek majd az olimpiai játékok idején. A havi bérletek ára azonban változatlan marad, így a rendszeresen ingázóknak nem kell aggódniuk.

A párizsi közlekedési hatóság nemrég jelentette be, hogy a jelenlegi 2,10 euróról 4,00 euróra emeli a metrójegy árát!

Szerencsére ez csak az olimpiai és paralimpiai játékok rendezési időszakában - pontosabban július 20. és szeptember 8. között - lesz érvényes.

Az áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a helyi közlekedési hálózat alkalmazkodnia kell a hirtelen beáramló turistaáradathoz, amely a nyár folyamán a francia fővárosba áramlik. Becslések szerint 10 millió ember látogat majd el a városba.

A látogatóknak lehetőségük lesz 10 jegyes kuponok vásárlására is, de ezek ára is megduplázódik - a jelenlegi 16,90 euróról 32 euróra.

Éppen ezért jobb megoldás lehet, ha a látogatók 16 eurós napijegyet vagy 70 eurós heti bérletet vásárolnak.

A tisztviselők kijelentették, hogy a lakosok által használt havi bérleteket nem érinti az áremelkedés.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play