Felavatták Párizs legmegosztóbb szobrát

2019. október 16.

print

Felavatták Párizs  legmegosztóbb szobrát

Jeff Koons, amerikai képzőművész monumentális tulipánszobra a 2015-ös és 2016-os párizsi terrortámadások áldozatairól emlékezik meg.





A 12,6 méter magas, 33 tonnás színes acélból, bronzból és alumíniumból készült műalkotás egy kezet ábrázol, amely 11 különböző színű tulipánt tart. A sokak által vitatott óriásszobor a Champs-Élysées parkjában, a Petit Palais szépművészeti múzeum és a Concorde tér között kapott helyet. Koons eredetileg az Eiffel-toronnyal szemben akarta felállítani, de terve nagy tiltakozást váltott ki.

Koons szerint a kéz a New York-i Szabadság-szoborra és annak fáklyájára utal, a 12. tulipán hiánya pedig azt a veszteséget jelképezi, amelyet a terrortámadások okoztak. A virágok a veszteségnek, az újjászületésnek, az emberi szellem vitalitásának, az élet folytatódásának a szimbólumai - hangoztatta.

A bírálók - művészek, filozófusok, mások mellett két egykori kulturális miniszter - viszont semmiféle összefüggést nem vélnek felfedezni a mészárlások és a tarka virágok között. Sokan Jeff Koons reklámfogásának tartják a szoborállítást, részint az eredetileg kiszemelt prominens helyszín miatt, részint azért, mert a hárommillió euróra (egymilliárd forint) becsült költségeket nem maga a művész, hanem francia és amerikai magánadományozók fedezték.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ugyanakkor "az amerikai nép szívből jövő ajándékaként, a szabadság és a barátság csodálatos szimbólumaként" méltatta a tarka tulipáncsokrot, és "a párizsi identitás ismertetőjegyének" nevezte a művészeti témában lezajlott heves vitát. A terrortámadások áldozataira emlékeztető mű avatásán jelen voltak néhány áldozat hozzátartozói is.

Az alkotó Rabbit (Nyúl) című szobra egy májusi New York-i árverésen 91,1 millió dollárt kelt el, ezáltal Jeff Koons a legdrágább élő képzőművésznek számít a világon.

Borítókép: Jeff Koons egy másik tulipánszobra Bilbaoban.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play