Grace Kelly, Monaco hercegnéje 90 éve született

2019. szeptember 10.

print MTI/Hetedhétország.hu

Grace Kelly, Monaco hercegnéje 90 éve született

90 éve, 1929. november 12-én született Grace Kelly élete olyan volt, mint azok a filmek, amelyekben játszott. Tündöklő filmcsillagból lett valódi hercegné, sokáig élt boldogan a mesebeli kis országban, Monacóban, de a tündérmese tragikus véget ért.





Grace Kelly dúsgazdag gyáriparos legkisebb lánya, s nevének megfelelően valóban a báj és a kecsesség megtestesítője volt. New Yorkban tanulta a színészmesterséget, közben modellkedett, 1949-ben már a Broadway deszkáin állt. 1951-ben kapta első hollywoodi szerződését, két évvel később a Mogambóért Oscar-díjra jelöltéks hétéves szerződést kapott a Metro-Goldwyn-Mayer stúdiótól.

Hamarosan Alfred Hitchcock kedvenc színésznője lett, aki azt mondta: Grace az a tökéletes szőke, akit mindvégig keresett. Szerepelt a borzongatás nagymesterének Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt című klasszikusaiban, igazi sztár lett. Mivel dekoratív külseje mellett emberábrázoló tehetségével is kitűnt, válogathatott az ajánlatokban. A legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat A vidéki lány címszerepéért kapta - az alkoholista énekesnő szerepére a Paramount stúdiónak "kölcsönözte" ki az MGM egy gyermeket váró kolléganője helyére.

Karrierje 1956-ban ért váratlan véget. A francia Riviérán forgatta Molnár Ferenc A hattyú című színművének filmváltozatát, amikor egymásba szerettek III. Rainier monacói herceggel, a bimbózó románcról szalagcímekben tudósított a bulvársajtó. Amerikába hazatérve Grace még elvállalta a Felső tízezer című film főszerepét, majd felbontotta a szerződését és Európában kezdett új életet.

Az 1956. április 18-án tartott pazar esküvő után méltó társa lett férjének, pedig nem volt könnyű dolga: meg kellett tanulnia franciául és el kellett sajátítania az udvari etikettet. A filmvászon hercegnője igazi hercegnévé vált, elegáns volt és elbűvölő, gondosan nevelte három gyermekét, s még a pletykalapok sem tudtak rosszat írni róla.

Hollywoodba fogadalma ellenére egyetlen alkalommal, 1962-ben tért vissza, hogy eljátssza Hitchcock Marnie című filmjének főszerepét. Döntését sokan értetlenkedve fogadták, egy producer például azt kérdezte, ugyan miféle az a királyság, amely még egy filmstúdiónál is kisebb területen fekszik.

A monacóiak "az amerikai nő árulásáról" kiabáltak, de negatív véleményt mondott Charles de Gaulle tábornok, francia elnök is, akinek pedig akkor éppen vitái voltak a herceggel Monaco adókedvezményei miatt. Még XXIII.János pápa is tudatta, hogy nem tartja illő dolognak a hercegnő visszatérését a filmhez. Rainier úgy érezte, hogy az adott helyzetben ő sem adhatja beleegyezését. Grace depresszióba esett, és a szerepet Tippi Hedren kapta meg.

A tündérmese 1982. szeptember 13-án tragikus véget ért. Grace hercegnő kisebbik leányával, az akkor tizenhét éves Stephanie-val a Monacóból La Turbie felé vezető országúton a korlátot áttörve a mélybe zuhant gépkocsijával. Stephanie csak kisebb sérüléseket szenvedett, anyja azonban másnap belehalt sérüléseibe. A Grimaldi család nem járult hozzá, hogy a baleset körülményeit kivizsgálják, így máig sem tudni, anya vagy lánya vezette-e a luxusautót. 

A monacói Szent Miklós-katedrálisban helyezték örök nyugalomra Grace Kellyt és III. Rainier herceget, aki 2005-ben, 56 év uralkodás után hunyt el.

Címlapfotó: Monacóban játszódott a Fogjunk tolvajt. c. fim (1955) (c) wikipedia


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play