Párizs téli mesevilággá változott

2018. február 8.

print

Párizs téli mesevilággá változott

Az elmúlt napokban hatalmas mennyiségű hó esett le Párizsban és környékén. Ekkora havazáshoz hasonló legutóbb 2013 januárban volt Párizsban.





A rendkívüli és tartós havazás miatt káosz alakult ki szerdán Franciaország északi részén, elsősorban Párizsban és környékén, az autópályákon 1500-2000 autós ragadt az utakon kialakult dugókban, sokan kényszerszállásokon töltötték az éjszakát.

A párizsi repülőtereken, ahol reggel 13 centiméteres volt a hóréteg - több járatot töröltek, a vasúti közlekedésben továbbra is jelentősek a késések.

A francia kormányt sorozatos támadások érik amiatt, hogy nem készült fel a havazásra. "Nem kéne bármit is elhitetni a franciákkal és be kéne látni, hogy elég nehéz megmondani előre, hány centiméter hó fog esni" - mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő az RTL rádióban. A politikus ugyanakkor megígérte, hogy a kormány le fog vonni minden következtetést a kialakult kaotikus helyzetből. 

Szakértők szerint a havazás kedd este a csúcsforgalom idején erősödött fel, s emiatt a hókotrók képtelenek voltak az utakat megtisztítani. 

Szerdán mintegy 2500 tűzoltó és csendőr vett részt az utak felszabadításában a fővárosi régióban. A párizsi körgyűrűn kedd este rekord nagyságú, 739 kilométeres dugó alakult ki, és szerda reggel is közel kétszáz kilométeres volt a kocsisor. 

Párizsban 12 centiméteres volt szerda délelőtt a hóréteg, a város, ahol a felszíni tömegközlekedés leállt, a BFM hírtelevízió kommentárja szerint egy skandináv fővárosra emlékeztet. A belügyminisztérium arra kérte a párizsiakat, hogy lehetőleg ne üljenek gépkocsiba a "rendkívüli helyzetre való" tekintettel.

Az Eiffel-torony nem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

A havazás szerda délelőtt elállt, de az előrejelzések szerint  a helyzet csütörtökre virradóra válhat kritikussá, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fokig süllyedhet, s a havas utak csúszóssá válhatnak, s pénteken újabb havazásra lehet számítani.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play