Bécsben a 2x175 éves filharmonikusok

2017. április 3.

print MTI

Bécsben a 2x175 éves filharmonikusok

Bécsben rendezett közös kiállítással ünneplik fennállásuk 175. évfordulóját a Bécsi és a New York-i filharmonikusok, a tárlat szerdától látható a bécsi Zene Házában (Haus der Musik).





A 2x175 éves filharmonikusok: Bécs és New York című időszaki tárlat ingyenesen tekinthető meg 2018 januárjáig. A bécsi kiállításon alapítási dokumentumok, koncertprogramok és számos fotó is látható. Bemutatják a két zenekar sikereit, történetének párhuzamait vagy éppen eltérő mozzanatait. Továbbá megismertetik a látogatókkal Arturo Toscanini olasz, Leonard Bernstein amerikai és Zubin Mehta indiai karmesterekkel való közös munkáikat. A tárlat külön részben mutatja be a két zenekar náci időszak alatti éveit. 

A múzeum első szintjén a Bécsi Filharmonikusok történetéről még több tárgyat, fotót és korabeli dokumentumot lehet megtekinteni, a harmadik emeleten pedig a látogató maga is vezényelheti a híres bécsi zenekart egy virtuális program segítségével. 

A Bécsi Filharmonikusok történelmi gyűjteményében híres művészek levelei, ajándékok és mintegy 15 ezer fénykép is található, valamint Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmester partitúrája is, amely alapján 1966-ban a Bécsi Filharmonikusokat vezényelte. A kottát Barbara Haws, a New York-i Filharmonikusok archívumigazgatója ajándékozta a bécsi zenekarnak. 

A múzeumban jelentősen kibővítették a Bécsi Filharmonikusokról szóló történelmi archívumot. A munkálatokat a Birgit Nilsson-díjjal járó egymillió dolláros összegből finanszírozták. A kitüntetést még 2014-ben nyerték el. 

A tárlat egy részét már februárban bemutatták a New Yorkban található Osztrák Kultúrfórum központban.

A Bécsi Filharmonikusok nemcsak egy jubileumi könyvvel, CD-kiadvánnyal ünnepelnek, hanem egyedi dizájnnal készült bakelitlemez-lejátszóval is. A lemezlejátszót mindössze 175 példányban gyártották le és darabját 7000 euróért (mintegy 220 ezer forint) árusítják. 

A Bécsi Filharmonikusokat Otto Nicolai német zeneszerző, a New York-i Filharmonikusokat Ureli Corelli Hill amerikai karmester alapította 1842-ben.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play