» Franciaország » Bretagne » Bretagne
Franciaország az ínyencek számára igazi tejjel-mézzel folyó föld. Különlegességei közé nemcsak a finom croissant-ok és macaronok, a kitűnő sajtok és borok tartoznak, hanem a tenger gyümölcsei, például az osztriga is.
Franciaország teljes osztrigatermelésének több mint a fele a déli Bretagne-ban történik. A régió Franciaország északnyugati részén, az Atlanti-óceán partján található, és Morbihan, Ille-et-Vilaine, Côtes-d'Armor és Finistère megyékből áll. A Tourisme Bretagne szerint Bretagne déli részén évente 17 000 tonna osztrigát termelnek.
Az osztrigát a "breton gasztronómia szimbólumának" tartják, és a breton kultúra szerves részét képezi. A cancale-i osztrigakultúrák még a francia kulturális örökség részét is képezik. A régió északi részén fekvő kisváros mellett a Belon folyó és a Morbihan-öböl az osztrigák melegágyai Bretagne déli részén.
A morbihani Le Tour-du-Parc tengerparti kisvárosban most nyílik Bretagne első, a tengeri herkentyűknek szentelt osztrigaközpontja, az "Ostréapolis".
Bretagne első osztrigaközpontja, az "Ostréapolis" 1000 négyzetméteren terül el. A látogatók egy állandó kiállításon mindent megtudhatnak az osztrigatenyésztésről.
Tájékoztatást nyújtanak az osztrigák fejlődésének különböző szakaszairól, valamint a Morbihan-öböl tájáról és ökoszisztémájáról. Mindent megtudhatnak az osztrigahalászok munkájáról is.
A "Discovery Centre" kiállításai multiszenzorosak, láthatunk, hallhatunk, tapinthatunk és szagolhatunk. A Tourisme Bretagne szerint az ötödik érzék, az ízlelés is fontos szerepet játszik az "Ostréapolis"-ban: a gasztronómiai központban főzőtanfolyamokat és kóstolókat kínálnak. A látogatók megismerkedhetnek az osztriga változatos ízeivel.
Míg a borok esetében fontos szerepet játszik a terroir, azaz a környezet, a körülmények és a bor készítésének hagyományai, addig
az osztriga ízét az úgynevezett meroir határozza meg: az osztriga mindig annak a tengernek az íze, amelyben felnőtt.
Az "Ostréapolis" a régió szakácsaival működik együtt, akik megismertetik a látogatókkal a helyi specialitásokat és a morbihani konyha sajátosságait. Nemzetközi specialitásokat is felszolgálnak, például Japánból származó párolt osztrigát.
A Tourisme Bretagne szerint az osztriga, a fésűkagyló és sok más tengeri herkentyű mellett a tengeri herkentyűk és a halak is nagy kedvencek az étlapon.
A tenger gyümölcseinek október és húsvét között van szezonja. Ezért érdemes szezonon kívül is ellátogatni Bretagne-ba, hogy minden érzékszervünkkel megtapasztalhassuk a régió természetét és kultúráját.
Áprilistól júniusig és szeptembertől november közepéig: szerdától vasárnapig 10-13 és 14-18 óra között, ünnepnapokon zárva.
Július és augusztus: a hét minden napján 10-18 óráig.
November közepétől március végéig: szerdától vasárnapig, 14 órától 18 óráig, ünnepnapokon zárva.
Árak: Felnőttek 7 eurót fizetnek a 2024-es 200 négyzetméteres állandó kiállításért és 5 eurót az időszaki kiállításért. A kombinált ár 10 euró. Tíz és 17 év közötti gyermekek 5 eurót fizetnek az állandó kiállításért, 4 eurót az időszaki kiállításért, a kombinált ár pedig 8 eurót.
Utazás vonattal: A párizsi Montparnasse pályaudvarról a francia nagysebességű TGV vonattal másfél óra alatt eljuthat Rennes-be, Bretagne fővárosába. Strasbourgból naponta egyszer közvetlen járat is közlekedik Rennes-be. Onnan tömegközlekedéssel juthat el Vannes-ba. Autóval Rennes és Tour-du-Parc között az út körülbelül egy óra 35 percet vesz igénybe.
|
Értékeld te is!