» Spanyolország

» Spanyolország » » Baleár-szigetek

Mallorca: Tudnivalók, látnivalók, események


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mallorca kedvelt turistacélpont.


ESEMÉNYEK

Es Firo

Spanyolország több részén egész évben megünneplik a mórok és a keresztények közötti ál történelmi csatákat, de Mallorcán kívül máshol nem látni, ahogy muszlim kalózok rohannak meg a tengerparton.

A május második hétfőjén megrendezett Es Firo az északi Sóller városában az algériai hódítók által a város ellen 1561-ben elkövetett sikertelen támadásnak állít emléket.

A helyiek hagyományos mallorcai jelmezekbe öltöznek, a leendő támadók pedig korabeli észak-afrikai ruhákat öltenek magukra, és hajókon érkeznek számos eljegyzésre, amelyeket dübörgő dobok kísérnek.

Festa de l'Estandard

Európa egyik legrégebbi polgári ünnepét tartják december 31-én Palma de Mallorcán, Baleár-szigetek fővárosában.

A világ számos más városához hasonlóan a Baleár-szigetek fővárosa, Palma de Mallorca is megünnepli az újévet. Ami azonban itt más, az az a különös tény, hogy az év utolsó napja egyben Európa egyik legrégebbi, nem vallási jellegű ünnepe, az úgynevezett Festa de l'Estandard (a lobogó ünnep), amely egészen a 13. századig nyúlik vissza.

Ezen a napon egy történelmi eseményt ünnepelnek, pontosabban az arabok által elfoglalt város, az akkori Madina Mayurqa elfoglalását I. Jaume aragóniai király által. Ez 1229. december 31-én történt, és ez jelentette a Baleár-szigetek keresztény kézbe való visszahódítását.

A december 31-i eseményt 10:00 és 13:30 között tartják Palma városában, ami azt jelenti, hogy a hagyományoknak megfelelően megelőzi a szilveszteri ünnepségeket.

Az ünnep a Mallorca meghódításának királyi zászlajának és címerének a Plaza de Cort téren történő elhelyezésével kezdődik. Ezt követi a katedrálisban tartott szentmise. Délben a Plaza de Corton felolvassák a "La Colcada" című verset. Ez az 1863-ban írt vers egy másik névre utal, amely alatt az ünnepet ismerik.

A Festa de L'Estandardot Európa egyik legrégebbi fesztiváljának tartják, hiszen a 13. század óta gyökerező ünnep, bár az is igaz, hogy az évek során némi változáson ment keresztül. E nap előestéjén nagy virágáldozatot mutatnak be I. Jaume király szobra előtt a Plaza Españán.



Cím:Palma de Mallorca
GPS: 39° 34′ 10.5618″, 2° 39′ 0.57708″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward