A Hálaadás története és a tökéletes pulyka receptje

2025. november 25.

print MTI/Hetedhétország.hu

A Hálaadás története és a tökéletes pulyka receptje

Az ünnepek története mellé adunk egy tökéletes hálaadási pulyka receptet is.



November negyedik csütörtöke az Egyesült Államok egyik legnagyobb ünnepe, ebben az időszakban évente körülbelül 50 millió ember utazik az Egyesült Államokban.

Tavaly 50 mérföldnél nagyobb távolságú utazásra az ünnepi hétvégén 48,7 millióan autóval, 4,5 millióan a repülőgéppel indultak. Egy fogadási portálon fogadni is lehetett a legtöbb járatot törlő vagy legtöbbet késő légitársaságra. Az Alaska Airlines volt a favorit, a legtöbben arra fogadtak, hogy ez a légitársaság fogja törölni a legtöbb járatot (2:1 esély). A második helyen a Frontier Airlines ultrafapados légitársaság állt 2,75:1 eséllyel.

Az ünnepi étkezés hagyományos fogása a pulyka, köretként egyik legnépszerűbb zöldségféle, a zöldborsó. 2022-ben 10 főre számolva a hálaadási vacsora több mint 64 dollárba került.

Hálaadás az amerikai családok egyik legnagyobb ünnepe karácsony előtt, a hagyomány szerint az őszi betakarítás után adnak hálát Istennek, illetve általában az esztendő jó eredményeiért mondanak hálát.

Nemzeti ünnepnapot először George Washington, az Egyesült Államok első elnöke hirdetett 1789-ben, rendszeres ünneppé azonban 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította elnöki rendelettel. A Hálaadás napja nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban és egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdete is.

Az első hálaadás

A krónikák szerint az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a Mayflower hajó fedélzetén az előző évben a massachusettsi Plymouth városába érkező telepesek.

A hálaadás eredete az Egyesült Államokban a Plymouthból érkező zarándokok és a wampanoagok 1621-ben tartott közös vacsorájára vezethető vissza. Az angoloknak nehéz volt az első évük az új földön: 1620 telén sokan meghaltak. A túlélőket az amerikai őslakosok megtanították arra, hogyan kell kukoricát aratni, halat fogni és elkerülni a mérgező növényeket.

Az 1621-es sikeres aratás után a kolónia ünnepi lakomát rendezett, hogy hálát adjon Istennek a föld gazdagságáért. Az ünnep három napig tartott, és részt vett rajta a wampanoag nép és főnökük, Massasoit is, aki öt szarvast hozott ajándékba. Ezt tartják az "első hálaadásnak", és annak jelképének, hogy a telepesek békében tudtak együtt élni az amerikai őslakosokkal.

Edward Winslow krónikás ekkoriban azt írta, hogy "sok indián jött közénk, és a többi között a legnagyobb királyuk, Massasoit, mintegy kilencven emberrel, akiket három napon át vendégül láttunk és lakomáztunk, majd kimentek és megöltek öt szarvast, amit az ültetvényre hoztak, és megajándékozták a kormányzónkat, a kapitányt és másokat".

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

Kegyelmet adott az amerikai elnöki hivatalba szállított két pulykának Donald Trump kedden, követve a Hálaadás ünnepéhez kapcsolódó hagyományt.

Az elnök a Fehér Ház kertjében tartott félig komoly, félig tréfás eseményen kijelentette, hogy "teljes, abszolút és feltétel nélküli" elnöki kegyelemben részesíti a pulykákat.

Abban a szerencsében, hogy nem kerülnek az ünnepi vacsoraasztalra, a Gobble és Waddle névre hallgató jószágok részesültek, amelyeket az amerikai pulykatenyésztők szövetsége adományozott a Fehér Háznak.

Donald Trump az ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy az idei Hálaadáskor az amerikaiaknak kevesebbet kell fizetniük a vacsora hozzávalóiért, és az ország összességét tekintve javuló közbiztonságban ünnepelhetnek, különösen, ami a fővárost, Washingtont illeti.

Az elnök megjegyezte, hogy az idén kegyelmet kapott pulykák minden idők legtestesebb, ebből a célból a Fehér Házba került szárnyasai, példányonként elérik a 25 kilogrammot.

Hálaadáskor az amerikai családok hagyományos vacsorája pulykából áll áfonyaszósszal, valamint zöldségekkel. A pulykatenyésztők szervezetének előrejelzése szerint az amerikaiak az idei ünnepkor mintegy 30 millió pulykát fogyasztanak el.

A pulykáknak szóló elnöki kegyelem hagyományának gyökerei Abraham Lincoln elnök korszakáig nyúlnak vissza, de az első hivatalos ceremóniát 1989-ben George Bush vezette be, és azóta minden évben megtartják.

 

A tökéletes hálaadási pulyka receptje

A tökéletes pulyka elkészítésére sokféle receptet, módszert találhatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor Wolfgang Puck leírását követjük.

Wolfgang Puck tökéletes sült pulykájának receptje
10-12 főre

Hozzávalók:

-        1 db pulyka (6-7kg)

-        Só

-        Frissen őrölt fekete bors

-        1 csésze extra szűz olívaolaj

-        4 szál rozmaring

Elkészítés:

  1.  Mielőtt elkezdenénk a pulykát előkészíteni, a sütőt 160°-ra elő kell melegíteni.
  2. Első lépésként el kell távolítani a pulyka nyakát és a belsőségeket, amelyeket érdemes félretenni, mert később alaplé vagy mártás készítésénél felhasználhatóak lesznek.
  3. Következő lépésként hideg vízzel le kell öblíteni a pulykát. Érdemes kívül belül is jól átmosni, majd ha ezzel készen vagyunk, papírtörlővel szárazra kell törölni.
  4. Utána a lelógó bőrök és zsírok levágásával folytatjuk.
  5. A pulykát kívül-belül befűszerezzük sóval, borssal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd mindezt jól beledörzsöljük a bőrébe. Figyeljünk arra, hogy mindenhol kellően fedje a pulykát a fűszeres olaj.
  6. A 4 szál rozmaringot elhelyezzük a pulyka belsejében, majd ha ezzel készen vagyunk, húskötöző zsineggel összefűzzük a pulykát.
  7. Az megkötött pulykát óvatosan tepsibe rakjuk és a sütő legalsó rácsára helyezzük.
  8. Az időzítőt 2 órára állítjuk és átsütjük a pulykát. Ezt követően magasabb hőmérsékletre emeljük a sütőt és szép aranybarnára sütjük a külsejét. (190°C, 10-15 perc). Sütés közben érdemes locsolgatni a bőrét tisztított vajjal vagy a keletkezett szafttal.
  9. Húshőmérővel leellenőrizhetjük a pulyka belső hőmérsékletét, aminek ideális esetben 75°-nak kell lennie. A sütési idő a pulyka méretétől függ.
  10. Ha elkészült a pulyka, óvatosan kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük és 20-30 percig pihentetni hagyjuk.
  11. Az idő lejártával fel is szeletelhetjük és tálalhatjuk az elkészült pulykát.

Wolfgang Puck extra tippjei a sült pulykához

A tepsiben maradt húsról lecsöpögött zsiradékot szintén érdemes későbbre félretenni, mert akár a húshoz kínált mártásokhoz vagy egyéb szószokhoz fel lehet használni.

Wolfgang Puck előszeretettel süti pulykáját zöldség ágyon. Ehhez a felvágott zöldségeket fokhagymával összekeverve csak be kell dobálni a tepsi aljába, egyenletesen szétoszlatni, majd minderre ráhelyezni a húst. Sütés után a zöldségek felszívják a fűszeres zsiradékot, így tökéletes köretként fognak szolgálni.

A pulyka felvágását a következőképpen tudjuk a legprofibban elvégezni: először középen kell félbevágni a pulykát, majd a mellek és lábak közötti bőrt is el kell metszeni. A mellcsont mentén végighúzzuk a kést és leemeljük a levágott pulykamellet. Végül pedig átlósan szeletekre vágjuk.

Ha mégis a profikra bízná idén a tökéletes pulyka elkészítését a családi összejövetelre, Wolfgang Puck helyi csapatától megrendelhető a teljes ünnepi menüsor, melynek központi eleme az ízletes és szaftos sült pulyka.





Legfrissebb hírek


hirdetés

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

hirdetés
Régészeti és történelmi könyvek

hirdetés

hirdetés