Kőkorszaki férfiak: Padova nem engedi, hogy női szobrokat állítsanak a főtéren

2024. július 1.

print Hetedhétország.hu

Kőkorszaki férfiak: Padova nem engedi, hogy női szobrokat állítsanak a főtéren

A téren már 78 férfiszobor áll.





Hiába a petíció és a helyi önkormányzat jóváhagyása, az észak-olaszországi Padova városának központi terén, a Prato della Valle téren nem állítható női szobor. Erről a város műemlékvédelmi felelőse, Vincenzo Tine döntött, aki a végső szót mondja ki az ügyben. A téren már 78 férfiszobor áll, amelyek kiemelkedő személyiségeket ábrázolnak. A szobrok kérdése évek óta vita tárgyát képezi.

Két padovai városi tanácsos, Margherita Colonnello és Simone Pillitteri azt követelte, hogy a velencei bencés szerzetes és tudós Elena Cornaro Piscopia (1646-1684), a világ első doktori címet szerzett nőjének szobrát helyezzék el a Prato della Valle északi hídjának belsejében lévő két üres talapzat egyikén. Így lehetne ünnepelni és tisztelegni a világ első doktori címet szerzett nőjének személyisége előtt - hangzott el. Cornaro Piscopia Padovában tanult és itt halt meg. Elisabetta Benato Beltrami (1812-1888) festőnő és Gualberta Alaide Beccari (1842-1906) írónő tiszteletére emelt szobrokat is fontolgatták a helyszínre.

A padovai városi tanács 2022-ben zöld utat adott két női szobor felállításának. A kérést petícióval támogatták. A műemlékvédelmi felelős most azt válaszolta, hogy a két üres talapzaton nem lehet a női szobrokat elhelyezni, mivel azok történelmi jelentőségűek - adta hírül az olasz média. A talapzaton lévő két szobrot egykor politikai tüntetések során döntötték le. Tine úgy döntött, hogy ennek olyan történelmi jelentősége van, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez a döntés sok kritikát váltott ki.

A Prato della Valle szobrai között van a legendás városalapító Antenor szobra is. Az eddig felállított szobrok közül az utolsó Francesco Luigi Fanzago, a padovai egyetem orvosának szobra volt, amelyet 1838-ban állítottak fel. Dante és Giotto szobrai is láthatók. Néhány szobrot 1782-ben és 1834-ben jégeső, az első világháborúban pedig katonák rongáltak meg. Ezeket 1895-ben és 1921-ben helyreállították vagy teljesen újjáalkották.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play