Hamvaiból támad fel a Rongyos Vénusz Nápolyban

2024. január 14.

print Hetedhétország.hu

Hamvaiból támad fel a Rongyos Vénusz Nápolyban

Michelangelo Pistoletto "újjászületett" Rongyos Vénuszát Nápolynak adományozza. A mű a kortárs fogyasztói szemlélet kritikájaként készült. 





Michelangelo Pistoletto kortárs művész Venere degli Stracci ("Rongyos Vénusz") című alkotását jövő év elején újra felállítják a nápolyi Piazza Municipio téren, amit a helyi vezetők a város "újjászületésének szimbólumának" neveznek, miután az emlékművet tavaly nyáron gyújtogatás következtében megsemmisítették.

Pistoletto egyik legismertebb műalkotása, az eredeti Venere degli Stracci 1967-ben készült, és a szépség, a szerelem és a termékenység istennőjét ábrázoló cementszobor egy eldobott rongyhegynek támaszkodva, a klasszikus világ és a kortárs fogyasztói társadalom kapcsolatát firtatva.

A Rongyos Vénusz monumentális polietilén változatát kifejezetten a Piazza Municipio térre rendelték, és 2023. június 28-án avatták fel a Napoli Contemporanea (Kortárs Nápoly) újjáélesztési projekt részeként. Július 12-én a kora reggeli órákban azonban az új szobor porig égett; egy 32 éves férfit nem sokkal később gyújtogatás gyanújával letartóztattak.

A tűzvész után a város crowdfunding-kampányt indított a szobor pótlásának finanszírozására. Pistoletto azonban úgy döntött, hogy az új művet önerőből finanszírozza, és véglegesen Nápoly városának adományozza. Az összegyűjtött pénzt tehát a marginalizált közösségeket képviselő egyesületeknek fogják újraosztani.

A gyújtogatás a beszámolók szerint "megkeserítette és bántotta" a 90 éves Pistolettót, de arra inspirálta, hogy újult erővel (és tűzálló anyagokkal) újraalkossa a Rongyos Vénuszt. Az új műalkotás az eredeti installáció azon részeit tartalmazza, amelyek túlélték a lángokat, hogy aláhúzzák a "hamvaiból feltámadó" Vénusz üzenetét.

"A Vénusz nem semmisült meg, hanem ugyanazon a helyen újjászületett" - mondta Pistoletto egy nyilatkozatban. "Nápoly iránti érzésem változatlan maradt: mindenki számára nagy öröm lesz látni, ahogy a szenvedés a vitalitás és az újjászületés új lehetőségévé alakul át"."

Gaetano Manfredi, Nápoly polgármestere hozzátette: "Pistoletto művének újjáépítése [Nápoly] azon képességét képviseli, hogy a szépség, a művészet és a polgárok pozitív energiái révén képes megújulni. Az általunk megvalósított köztéri művészeti projekteknek köszönhetően Nápoly egy szabadtéri, demokratikus, ingyenes múzeummá válik, amelyet mindenki élvezhet"."

Az új Rongyos Vénusz felavatása a tervek szerint 2024. január 22-én lesz a Piazza Municipio téren, ahol négy hónapig lesz látható.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play