Megvan, mikor látogatható újra a Notre Dame

2023. december 12.

print Hetedhétország.hu

Megvan, mikor látogatható újra a Notre Dame

Egy új múzeumot is létre hoznak, amelyet a Notre Dame-nak, annak történetének, művészetének és rekonstrukciójának szentelnek.





A Notre Dame székesegyház részleges újranyitásának időpontját 2024. december 8-ban erősítették meg, öt és fél évvel a párizsi Île de la Cité Île de la Szajnán fekvő történelmi műemléket elpusztító tűzvész után.

Az időpontot Emmanuel Macron francia elnök erősítette meg a helyszínen tett december 8-i látogatása során - írja a Le Monde című francia napilap.

Macron hozzátette, hogy reméli, Ferenc pápa is részt vesz az eseményen, és döntő fontosságúan bejelentette azt is, hogy Párizs központjában múzeumot hoznak létre, amelyet a Notre Dame-nak, annak történetének, művészetének és rekonstrukciójának szentelnek

Macron leleplezte a székesegyház tornyának egy részét is, amely a Viollet-le-Duc által a 19. században készített szerkezet másolata lesz (a Viollet-le-Duc-féle torony volt a második, amelyet a székesegyház számára készítettek, miután az eredeti, 13. századi tornyot a 18. század végén sérülések miatt eltávolították). A tornyot végül egy kakas és egy kereszt koronázza majd meg. Az épület teljes felújítása, amelyet a környező terület, köztük a főtér megújítása kísér, 2028-ig tart.

A katasztrófa után, 2019. április 15-én Macron ígéretet tett arra, hogy "öt éven belül" újjáépítik a gótikus műemléket. Majd 2020-ban Georgelin tábornok, a székesegyház újjáépítéséért felelős francia tábornok azt állította, hogy a székesegyház 2024 áprilisában nyílik meg újra, éppen időben a nyári olimpiai játékok előtt, amelyekre várhatóan több mint 10 millió turista utazik majd Franciaországba. Több szakértő azonban kétségeit fejezte ki.

Georgelin augusztusban a Pireneusi hegyekben túrázás közben esés következtében meghalt; nevét a torony fába vésték. A Le Monde-nak adott interjújában az év elején beszélt a Notre Dame újjáépítésének kihívásairól és a 2024 decemberi határidő betartásának nyomásáról.

"A Notre Dame tűzvész drámai volt, mert a hajó, a kórus és a kereszthajó tölgyfa váza úgy égett, mint a kandallóban a fahasábok. A torony pedig összeomlott. De a legrosszabbat sikerült elkerülni, mivel a székesegyház nem dőlt össze. Ami a többit illeti: ólomüveg ablakok nem sérültek, és egyetlen műalkotás sem pusztult el, kivéve a Touret-oltárt” 

Azt is felvázolta, hogy a folyamatban lévő helyreállítási munkálatok milyen ütemezésben zajlanak: "A konszolidáció és a biztonság első szakasza, amelyet közvetlenül a tűzvész után kezdtünk el, hosszadalmas és költséges volt, és 150 millió eurót tett ki."

Hozzátette: "A folyamatban lévő helyreállítási szakasz, amely 2021 szeptemberében kezdődött a projekttanulmányokkal, 550 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Jelenleg még 146 millió euró van hátra a projekt harmadik szakaszára. Célunk, hogy 2024 végére befejezzük a restaurálást, lehetővé téve, hogy a székesegyház újra megnyílhasson az istentiszteletek és a látogatások előtt"." A projektre eddig 846 millió eurós szponzori támogatást kaptak, ami emberbaráti rekordot jelent Franciaországban - mondta.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play