Mindent ki lehet próbálni Bécsben a kutatás fesztiválján

2018. szeptember 11.

print Eurocomm-PR

Mindent ki lehet próbálni Bécsben a kutatás fesztiválján

Mindent ki lehet próbálni és mindent meg lehet kérdezni a Bécsi Kutatás Ünnepén, ahol mintegy negyven projekt mutatkozik be a nagyközönségnek 2018. szeptember 14-16. között. A város önvezető buszán is lehet majd utazni.





Robotépítés és -programozás, drónreptetés, madárraj irányítása, okos vécéülőke, elesés-szimulátor és szuperérzékeny karprotézis is szerepel a Bécsi Kutatás Ünnepe, a Wiener Forschungsfest programján, amelyet 2018. szeptember 14-16. között rendeznek meg a CREAU rendezvényközpontban. Az érdeklődők hat témakör mentén ismerkedhetnek meg a legújabb, legviccesebb és legkreatívabb bécsi fejlesztésekkel.

Ki lehet próbálni például a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien önvezető buszát, amely hamarosan Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben áll szolgálatba. A dwh GmbH szimulációs szervere révén bárki becsatlakozhat egy vonuló madárrajba és átveheti az irányítását, a Ludwig Boltzmann Institut ArchPro projektje és egy VR-szemüveg segítségével pedig fáradságos ásás és tisztogatás nélkül lehet római kori és viking leleteket tanulmányozni.

Bemutatkozik a Bécsi Műszaki Egyetem, a TU Wien okos vécéülőkéje, az iToilet is, amelynek kifejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek. A különleges szerkezet idős, nehezen mozgó emberek számára lehet nagy segítség: nemcsak az ülőke magasságát és dőlésszögét lehet beállítani – akár hangvezérléssel –, de vészhelyzetben segítséget is hív.

Mire lehet használni a metrószerelvények fékenergiáját? Milyen bőre van a robotoknak? Lehet-e kézprotézissel cipőfűzőt kötni és mi köze a színtelen gyümölcsöknek az intelligens termeléshez? Ilyen és még egy sor más kérdésre is választ kapnak mindazok, akik ellátogatnak a Wiener Forschungsfestre. A belépés ingyenes.

Borítókép: A Wiener Linien két önvezető autóbusza Seestadt Aspernben © Wiener Linien / Manfred Helmer


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play