Dante kutyáival nyílt meg Ybl vízháza

2018. május 19.

print Hetedhétország.hu

Dante kutyáival nyílt meg Ybl vízháza

Szőke Gábor Miklós szobrász Félúton című kiállításával nyílik meg Ybl Miklós átfogó rekonstrukción átesett, egykori vízháza a Várkert Bazár szomszédságában.





A Várkert-kioszk építését 1875-ben kezdték meg, az épület déli része eredetileg a vízmű gépészeti berendezéseit foglalta magába, az északi része pedig kávéházként üzemelt. A Duna vizének megszűrését egy hat teremből álló ciszternarendszer biztosította, a kavicsréteg segítségével megtisztított vizet egy csaknem ezer méternyi csőhálózaton keresztül szivattyúzták fel a királyi palotához az épületben elhelyezett hatalmas, két emeletnyi helyet elfoglaló gőzgépek.

Az árvizek ellen védekezésül Ybl Miklós egy méternyi vastag mészoltással mészkővé dermesztett lemezalapra építette a Vízházat, amelyet kívül 3-4 centiméter, a víznyomásnak napokig ellenálló tömör vakolat borított. Ezzel a módszerrel súlyos áradás esetén sem tört be víz az épületbe. Mindez olyan építészeti teljesítmény, amely még ma is kuriózum.

A gépházat 1905-ben helyezték használaton kívül, azonban a kezdetektől működő kávéház továbbra is népszerű maradt egészen a második világháborúig. A teraszon sokszor zenekar játszott, az épület előtt fekvő kert pedig tánctérként üzemelt. Az 1910-es évektől kezdve számos rendezvénynek adott otthont a kioszk, hangversenyeket, bajtársi körök találkozóit, idegen nyelvek gyakorlására alakult úri társaságok összejöveteleit és irodalmi matinékat is rendeztek itt.

A második világháború alatt az épület komoly sérüléseket szenvedett, a renoválás pedig a rendszerváltásig váratott magára. Az elegánsan helyreállított műemléképület 1992-től kezdve 15 éven keresztül játékkaszinóként és étteremként, majd egy újabb renoválást követően rendezvényközpontként működött, azonban az elmúlt tíz évben kihasználatlanul állt.

Az épületben 2016 végén kezdődtek el ismét a munkálatok, amelyek keretében megtörtént többek között a vízház teljes szigetelése, a homlokzat restaurálása, a gépészeti rendszer cseréje, a teljes energetikai hálózat felújítása; új kerti lépcsőházat hoztak létre és restaurálták a loggiát is.

Megnyitották a terasz felől egy alsó bejáratot, amely közvetlen lejáratot biztosít az épület alsó termeihez. Az egykori kávézó rész ismét hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel. A restaurálási munkákat az Ybl Miklós-i gondolathoz méltó módon végezzék el, hozzátéve 21. századi gondolatokat is.

A ház Szőke Gábor Miklós kiállításával nyílt meg péntek délután. A szobrász elmondása szerint a mostani az első retrospektív tárlata, amely áttekinti eddigi életművét, de új, erre a kiállításra készült munkákat is bemutat.

A teraszon Szőke Gábor Miklós egy-egy oroszlán- és bálnaszobra látható, a bejáratot pedig a művész emblematikus Dante kutyái őrzik.

A június 10-ig nyitva tartó tárlat az alsó szintről, Szőke Gábor Miklós gyermekkori rajzaival, majd fiatalkori szobraival, szobortanulmányaival indul, és visszatekint a lécekből építkező, jellegzetes stílus kialakulásának időszakára, majd bevezet a művész dantei magánmitológiájába is.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play