Rekordhideg van az Alpokban

2018. február 28.

print Hetedhétország.hu

Rekordhideg van az Alpokban

Keddre virradó éjszaka az Alpok térségében mindenütt rekordhideget mértek.





Ausztriában, az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központ (ZAMG) a tiroli Brunnenkogelen elhelyezett mérőállomásán keddre virradó éjszaka mínusz 31,9 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

A Sonnblich csúcsán a rekordtól alig elmaradó mínusz 31,7 Celsius-fokot mértek, a Pitztal-gleccseren mínusz 29 Celsius-fok volt a hőmérséklet. A lakott területeknél kihelyezett ausztriai mérőállomások közül a szintén tiroli Obergruglben volt a leghidegebb, ott mínusz 23,1 Celsius-fokot mértek.

Fagyos volt az éjszaka a Dachstein tetején is, mínusz 26,9 fok.

A lakott területek között a karintiai Flattnitz vitte a pálmát mínusz 25,4 Celsius fokkal, míg a salzburgi St. Michael im Lungauban mínusz 25,2, a stájerországi Zeltwegben mínusz 24,3, a szintén salzburgi Mariapfarrban pedig mínusz 24,2 fokot mértek.

Németországban is rekordhideget volt kedden, a Hartmut nevű front egyre fagyosabb levegőt sodort Németország fölé, így a Zugspitze hegycsúcson, Bajorország tartomány és Ausztria határán mínusz 30,4 Celsius-fokot jegyeztek fel a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) mérőállomásán. Ez 3,4 Celsius-fokkal alacsonyabb az egy nappal korábban mínusz 27 fokon beállított idei hidegrekordnál.

A Mont Blanc sem maradt ki a rekordkísérletből, mínusz 36 Celsius-fokot mértek a hegy olasz részén.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play