Elfeledett titkokkal nyitotta meg kapuit Fraknó vára

2017. május 8.

print Hetedhétország.hu

Elfeledett titkokkal nyitotta meg kapuit Fraknó vára

A téli szünetet követően április 1-én ismét megnyitotta kapuit és egyben legújabb kiállítását is Fraknó vára. A kiállításon első ízben kerülnek bemutatásra a Thököly gófnőként született Esterházy Éva drámai élete és az Esterházy család történetének rég elfeledett titkai.





Alig ismert és részben még soha nem látott tárgyak az Esterházy kincstárból, újonnan felfedezett dokumentumok Esterházy Éva hagyatékából, ritka és értékes publikációk az Esterházy könyvtárból képezik az alapját a látványos kiállításnak.

Thököly Éva 1659. február 1-jén született Késmárkon. Apja, Thököly István 1664-től tagja volt a Wesselényi Ferenc nádor által szervezett Habsburg-ellenes összeesküvésnek, melyet nagy pénzösszegekkel támogatott. Ezért az összeesküvés felszámolásakor 1670. november végén a császári csapatok Heister tábornok vezetésével ostrom alá vették Árva várában. Éva két nővérével, Katalinnal és Máriával együtt apja oldalán élte át a vár ostromát, majd a vár feladása után a megszálló német csapatok egy időre fogságba vetették őket.

23 éves volt Thököly Éva, amikor 1682. augusztus 9-én Kismartonban férjhez ment Esterházy Pál herceghez, akit az előző évben választott nádorrá a soproni országgyűlés. A házasságkötés csak a bécsi udvar engedélyével jöhetett létre, a fiatalasszony ugyanis Thököly Imre testvére volt, aki ekkortájt hozta létre török vazullus fejedelemségét a Felvidék keleti felén. E házasság révén a Thököly-birtokok nagy része az Esterházy család birtokába került.

A házasságból hét gyermek származott, közülük azonban csak ketten érték el a felnőttkort.

Esterházy Pál nádor 1713. március 26-án Kismartonban meghalt. Az özvegy nádorné ezután teljes visszavonultságban élt, főleg Bécsben és Kismartonban időzött. 57 évesen, 1716. augusztus 21-én érte a halál Lanzendorfban, Bécs egyik külvárosában. Férje mellé temették el a kismartoni Ferences-rendi kolostor családi kriptájában.

A Fraknó várában továbbra is megtekinthető a Győztes csaták és koronázások című kiállítás, mely a XVII. század elejétől a XIX. század végéig terjedő időszakot öleli át és melynek egyik kiemelkedő darabja az 1618-as magyar koronázási, kék taft fecskefarkú zászló, amelyen Szent István koronáját ábrázolják és jobb sarkában a "Regni Hungariae 1618" felirat olvasható. A zászlóval kizárólag a Magyar Királyság vezető arisztokrata családjainak tagjai vonulhattak, mint ahogy vonult Esterházy Miklós (1583-1645), II. Ferdinánd császár és magyar-cseh király 1618. júliusi megkoronázásakor, majd a zászló megőrzésre a fraknói vár kincstárába került. Esterházy Miklós 1625-től Magyarország nádoraként a király helyettese volt. A zászló jelentőségét növeli, hogy ez a legrégebbi fennmaradt magyar koronázási zászló, rajta a korona egyik legszebb és leghitelesebb 17. századi ábrázolása látható.

Az első Esterházy hercegné

  1. április 1-től

Belépőjegy:

Felnőtt: € 11,00
Kedvezményes/Csoport: € 9,00
Családi: € 23,00


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play