» Szlovénia » Muramente » Muravidék
Alig 20 kilométerre a rédicsi határátkelőtől, Moravske Toplicén (Alsómarác) találjuk ezt a hatalmas vízi élményparkot, amely a helyi termálvízre épülve Közép-Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumává fejlődött, körülötte szállodákkal, kempingekkel és számtalan vendéglátóhellyel. Az itteni híres fekete termálvíz több mint ezer méter mélyről tör a felszínre, a hőmérséklete 72 fok.
A fürdő huszonötnél is több medencét, Szlovénia egyik legnagyobb csúszdaparkját, az idősebb korosztálynak pedig pihentető, gyógyító termálvizes nyugalmat kínál. Az adrenalinfüggőknek szóló attrakció a 22 méter magas toronyból induló, vizuális- és hangeffektusokkal ellátott 170 és 140 méter hosszú csúszda, valamint az egyedülálló Aqualoop, amely 360 fokos hurkot ír le. Talán még ennél is izgalmasabb kihívás a „Kamikaze”, erről a csúszdáról a legbátrabbak szabadesésben zuhannak a csobbanómedencébe.
Muaravidékről egész Szlovéniában elterjedt rakott rétes.
Az édesség legelső említése 1828-ból származik, amikor Jožef Košič pap-tanító összeállítást készített a leggyakrabban fogyasztott helyi ételekről. A sütemény már akkor egyike volt az elmaradhatatlan lakodalmi fogásoknak, amely a leírás szerint 10–11 rétegből állt, neve is a réteges tésztából („gyüba”) ered.
A sütemény igen tartalmas, talán az itthon is kedvelt flódnihoz hasonlítható leginkább, csak a gibanica egy túrós réteggel – pontosabban kettővel – gazdagabb. A süteményben ugyanis pontosan megszabott sorrendben követik egymást a töltelékrétegek: mák, túró, dió, alma – mindez pontosan kétszer, réteslapokkal elválasztva, ez adja a hagyományosan nyolcrétegű sütemény lényegét. A töltelékeken kívül kétféle tészta szükséges az elkészítéséhez: az alapja valamilyen klasszikus omlós tészta (amelynek leírását nem is tartalmazza a hagyományos recept), a rétegeket pedig vékony levelestésztalapok választják el, ez kerül több rétegben a sütemény tetejére is.
A prekmurska gibanica kerek vagy szögletes sütőformában is süthető. Az 5-7 cm magas szeletek háromszög vagy négyszög alakúak lehetnek. A süteményt az előkészítésnél ráöntött zsíros és tejszínes öntetek teszik még krémesebbé.
|
Értékeld te is!