Európa karácsonyi fővárosa idén Prága kistestvére

2024. szeptember 28.

print Hetedhétország.hu

Európa karácsonyi fővárosa idén Prága kistestvére

Az Európai Parlament megbízásából egy nemzetközi zsűri minden évben egy európai várost nevez ki Európa karácsonyi fővárosának. A 2024-es versenyt Brno nyerte meg. És nem véletlenül.





Prága kistestvérének tartják, pedig a 380 ezer lakosú Brno nem is olyan kicsi, hiszen a második legnagyobb város Csehországban.

Valószínűleg Brno volt az első város Csehországban, amelyik karácsonyfát állított fel egy köztéren. Pontosan 100 évvel ezelőtt. Idén Brno ezt stílusosan ünnepli azzal, hogy a 2024-es karácsonyi főváros címet kapta. Ebből az alkalomból nagy karácsonyi fesztivált rendeznek. 

A „Brno-i karácsony” november 22-én kezdődik, és a varázslat sajnos december 24-én ér véget. Brnoban négy központi tér található, és mindegyiken karácsonyi vásárok és zenei programok lesznek. 

Mit lehet látni a brno-i karácsonyi fesztiválon? Először is rengeteg karácsonyi varázslatot és több ezer fényt. Számtalan karácsonyfát és a helyi művészek által újrahasznosított anyagokból készített installációt. A villamosokat novembertől karácsonyi díszbe öltöztetik, az óriáskerékről pedig felülről is megtekintheti az ünnepi nyüzsgést. A számos standon hagyományos kézműves termékeket és dizájner karácsonyi ajándékokat vásárolhat. Vagy igyon egy Turbomost a Szabadság téren (Náměstí Svobody) található téli bárban.

2017 óta az Európai Parlament megbízásából egy nemzetközi zsűri ítéli oda minden évben az „Európa Karácsonyi Fővárosa” címet. A címet olyan városok kapják, amelyek különösen sokat tettek az európai és keresztény értékek, valamint a karácsonyi hagyományok ápolásáért.

A díj középpontjában nem csak a turisztikai látványosságok vagy a karácsonyi vásárok jó szervezése áll. A kezdeményezők ehelyett a karácsony mélyebb jelentését hangsúlyozzák Európában, amely olyan értékeket képvisel, mint a tolerancia, az integráció, a jótékonyság és a béke. A szervezők szerint a karitatív gondolat az utóbbi években egyre inkább előtérbe került Brnoban.

A téli szezonhoz illően Brno misztikus városnak számít. Ez teszi a kísérteties rajongók és a történelem szerelmesei számára egyaránt első számú úti céllá. Špilberk vára például egykor hírhedt börtön volt. Ma is fenségesen magasodik a város fölé. Télen egészen varázslatos a kilátás onnan Brno karácsonyi fények tengerére.

Brnoban egy hat méter mély titokzatos földalatti labirintus és földalatti víztározók is találhatók, amelyeket meglátogathat. Brnoban található Európa második legnagyobb csontháza is. Rengeteg csont és körülbelül 50 000 koponya nyugszik itt. Idén a misztikus történelem és az ünnepi varázslat egybeolvad, hogy különleges karácsonyi élményt nyújtson Brno Európa szívében.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play