Titkok és meglepetések: Bécs a rekordok városa

2024. szeptember 4.

print Hetedhétország.hu

Titkok és meglepetések: Bécs a rekordok városa

Bécs nemcsak a világ legélhetőbb városa, hanem több rekordot is megdönt. 





Összegyűjtöttünk egy áttekintést Bécsről szóló izgalmas tényekről, amelyek sokak számára újdonságok lehetnek.

A világ legrégebbi állatkertje

A bécsi Schönbrunni Állatkert a világ legrégebbi, még ma is létező állatkertje, és hatszor egymás után Európa legjobb állatkertjének is megválasztották.

Az állatkertet 1752-ben alapították I. Ferenc István császár, Mária Terézia férje idején. Az állatkert, amelyet eredetileg császári állatkertnek terveztek, a Schönbrunni kastélypark része. Az évszázadok során az egzotikus állatok királyi gyűjteményéből egy modern állatkertté fejlődött, amely a fajok védelmének és a rendkívül veszélyeztetett állatvilág megőrzésének szenteli magát.

Ma Schönbrunn több mint 600 állatfajnak ad otthont, és a város egyik leglátogatottabb látnivalója.

Fagylaltparadicsom

Bécsben a lakosok és a látogatók egyaránt élvezhetik a fagylaltozók átlagon felüli sűrűségét. A „TasteAtlas” ínyencplatform szerint a bécsi fagylaltozókban a világ két legjobb ízű fagylaltja is megtalálható: a Tichy mogyorós fagylaltja és a Zanoni & Zanoni fagylaltja.

A világ legrégebbi vidámparkja

A bécsi Práter az adrenalinfüggők számára kínált számos attrakcióval újabb figyelemre méltó rekordot dönt meg. Ez a világ legrégebbi vidámparkja, de ez még nem minden. Az 1897-ben épült helyszínen található a világ egyik legrégebbi, még mindig működő óriáskereke.

A magassága is lenyűgöző: közel 65 méteres magasságával sokáig a világ legnagyobb óriáskereke volt, és ma Bécs egyik ikonikus nevezetessége.

A bécsi bor világhírű

Jó hír a borok szerelmeseinek: nemzetközi összehasonlításban Bécs az egyetlen olyan metropolisz, ahol a városközpontban szőlőültetvények találhatók. Az olyan kerületekben, mint például Döbling, egy szőlőültetvényekkel körülvett borozóból látványos kilátás nyílik a városra.

A világ leghíresebb csokoládétortája

Ki ne ismerné a népszerű bécsi Sachertortát? A Franz Sacher által megalkotott desszert sűrű csokoládépiskótából áll, amelyet egy réteg sárgabaracklekvárral töltöttek meg, és fényes csokoládémázzal borítottak. Általában tejszínhabbal tálalják, és a hagyományos kávéházakban igazi klasszikusnak számít.

Tudta, hogy a bécsi kávéházi kultúrát az UNESCO 2011 óta szellemi kulturális örökségként ismeri el?

Szociális lakhatás

Bécs tartja a világ legnagyobb egybefüggő szociális lakásprogramjának rekordját. Sehol máshol nem áll a polgárok rendelkezésére ennyi szociálisan támogatott lakás, amelyet a bécsi önkormányzat kezel, és amely jelentősen hozzájárul a város magas életminőségéhez és a megfizethető lakhatáshoz.

Központi temető

Nem első számú, de mégis Európa egyik legnagyobb temetője található a Duna-parti metropoliszban. A 11. kerületben található Központi temető közel két és fél négyzetkilométeres területén több mint 300 000 sírhely található mintegy hárommillió elhunyt számára.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play