Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja

2024. július 23.

print Hetedhétország.hu

Leányiskolák titkos életébe nyújt betekintést London legújabb szenzációja

Padlódeszkák alatt 17. századi iskoláslányok által készített papírkivágásokat fedeztek fel.





A törékeny kivágásokat a londoni Sutton House-ban állítják ki, amely egykor bentlakásos leányiskola volt.

A 17. században egy londoni bentlakásos iskolába járó lányok megtanultak dekoratív papírkivágásokat készíteni. Több ilyen alkotás – köztük egy apró róka, egy csillag és egy tyúk – 350 éven át élt a Sutton House padlódeszkái alatt, egy történelmi épületben, amely egykor felső- és középosztálybeli lányok iskolájaként működött.

A papírokat, több száz más lelet mellett, végül az 1980-as években végzett felújítások során találták meg. Ezeket a tárgyakat azonban senki sem katalogizálta egészen tavalyig, amikor is egy önkéntesekből álló csapat átválogatta őket. Most a Sutton House először állítja ki nyilvánosan a papírkivágásokat.

A gyenge anyag miatt a szakértők meglepődtek, hogy épségben találták meg őket. Isabella Rosner, a kora újkori anyagi kultúra szakértője szerint csak néhány másik ilyen műalkotásról ismert.

„Ez egy olyan művészeti forma, amelyet a 17. századi háztartási kézikönyvek tárgyalnak, de nagyon kevés tárgyi emlék maradt fenn – három példa a 17. századi Angliából, amelyek közül ez az egyik” – mondta Rosner a Guardiannek.

A Sutton House leányiskolát 1657-ben alapították. Abban az időben a lányok számára formális oktatás biztosítása „viszonylag új koncepció” volt, ahogy Kate Simpson, a National Trust vezető gyűjteményi munkatársa a Guardiannek elmondta.

Az iskolában írás, olvasás, matematika, zene és művészet órákat tartottak. A lányok más mesterségek, például a hímzés és a kézimunka mellett papírvágást is tanultak. Az oktatók megmutatták nekik, hogyan kell papírmintákat kivágni egy könyvből és kézzel kiszínezni azokat. Az elkészült termékeket dobozok, tálak és egyéb dekorációként használták.

A kutatók úgy vélik, hogy Hannah Woolley, a 17. században ismert házvezetési könyvek szerzője egykor az iskolában dolgozott – és talán még papírvágást is tanított a lányoknak.

Könyveiben Woolley „a »nyomatok vágását, és a szobák, szekrények vagy állványok díszítését ezekkel« olyan készségekként írta le, amelyeket »szívesen átadok azoknak, akik meg akarják tanulni«” – írja Rosner a National Trust közleményében. „Lehetséges, hogy az azonosított papírkivágásokat az ő felügyelete alatt álló kisiskolás és tizenéves lányok végezték”.

A papírkivágások, amelyeken az őket készítő lányok személyes jegyei láthatók, mind egyediek.

„Régóta tudunk a Sutton House mint leányiskola életében betöltött szerepéről, de az osztályokról, a tanulókról vagy a tanításról kevés részletet tudunk” – áll Simpson közleményében. „Ez a felfedezés élővé teszi az egyik készséget, amelyet a diákoknak tanítottak, valamint az ilyen apró papírdarabok kezelésének, vágásának és színezésének fáradságos folyamatát”.

A kivágások 224. július 19-től decemberig lesznek megtekinthetők a londoni Sutton House-ban.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play