Milánó és Ljubljana szuper gyors vasúti összeköttetést kap

2024. január 27.

print Hetedhétország.hu

Milánó és Ljubljana szuper gyors vasúti összeköttetést kap

A vonat áthalad Velencén és Triesztben, és megáll Szlovénia leghíresebb természeti látványosságainál.





Milánóból a szlovén fővárosba, Ljubljanába ma vonattal utazni alig nyolc órát vesz igénybe a mintegy 417 kilométeres út. A Rail Europe szerint ez a leggyorsabb összeköttetés. Közvetlen vonat nincs, átszállással kell utazni. Ez idén változni fog: a Trenitalia és a SŽ (Slovenske železnice) állami vasúttársaságok nemrég aláírt megállapodásának köszönhetően új nagysebességű vonalat terveznek Olaszország és Szlovénia között.

A Frecciarossa vonatoknak köszönhetően a menetidő 7 órára csökken.

A vonat különösen a turisták számára érdekes. Elhalad Velencén és Trieszt mellett, és megáll Szlovénia leghíresebb természeti látványosságainál, többek között a Postojna- és a Skocjan-barlangnál, valamint Lipicánál, ahol 1580 óta lipicai lovakat tenyésztenek.

A CNN szerint ez egy időutazás a múltba, pontosabban a Habsburg-Monarchiába: ez az első közvetlen vonat Milánóból Ljubljanába a birodalom 1918-as felbomlása óta.

Az új összeköttetés a Budapestről Velencébe közlekedő éjszakai vonat útvonalát is felveszi, amely szintén Ljubljanán keresztül közlekedett, de 2011-ben megszűnt. A szlovén fél szerint a tervek szerint 2024 áprilisától indul, kezdetben napi egy, később két járattal.

A Frecciarossa vonatok az olasz vasúthálózaton 300 km/h sebességre képesek, bár nem valószínű, hogy ezen az útvonalon is ilyen gyorsan fognak közlekedni, legalábbis kezdetben, mivel Velencétől keletre általában alacsonyabb a sebesség - írja a CNN. De még 2023 márciusában az olasz kormány 1,8 milliárd eurót ígért a Velence-Trieszt útvonal nagysebességűvé fejlesztésére. Most a szlovéniai vonalakat vizsgálják, hogy azok is korszerűsíthetőek-e. Ha ez megtörténik, akkor a Milánó és Ljubljana közötti menetidő ismét lerövidülhet.

(Címlapfotó: Milánó (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play