© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
Mindenki kedvence: A Mozart-golyó igaz története
2022. március 5.
A Mozart-golyó története a 19. század második felére nyúlik vissza. Egyszerű cukrászati termékként indult és jelképértékű, hírneves bonbonná vált: zöld pisztáciából készült marcipánt burkolnak finom nugátba, majd fapálcika segítségével sötét csokoládémasszába mártják.
Sokaknak jutott észébe, hogy fogyasztási cikket vagy élelmiszert nevezzen el a nagy zeneszerzőről, a város híres fiáról. Az 1800-as évek közepén csokoládés Mozart-torta került forgalomba, 1911-ben pedig a „Mozart-krémet“, „egész Salzburg legjobb cipőkrémét“ kínálta a Hladik cég getreidegassei boltjában. Röviddel 1900 után a salzburgi Schatz cukrászda is gyártott Mozart-golyót és ez a termék viselte első ízben a „Mozart-golyó“ nevet.
Schatz cukrászda
1890-ben történt, hogy a hat évvel korábban Salzburgba települt cukrászmester, Paul Fürst kidolgozta egy praliné receptjét, melyet kezdetben Mozart-bonbonnak, majd Mozart-golyónak nevezett, tisztelgésképpen a salzburgi zeneszerző előtt, akinek népszerűsége akkoriban még nem volt a maihoz fogható.
Cafe Fürst (c) Tourismus Salzburg GmbH
Miben jelentett újdonságot és hogyan készül a Mozart-golyó?
-
Elsősorban gömbölyű formájában és az előállítótól szaktudást követelő koncentrikus felépítésében.
-
Zöld pisztáciából készült marcipánt burkolnak finom nugátba, majd fapálcika segítségével sötét csokoládémasszába mártják.
-
A pálcikákat ezután táblácskákba szúrják és csak a csokoládémassza megkötése után távolítják el.
-
A pálcika nyomát sűrű csokoládéval tüntetik el.
A Mozart-golyó hozzávalói (c) Tourismus Salzburg GmbH
Paul Fürst az 1905-ös Párizsi Világkiállításon is bemutatta a Mozart-golyót, ahol aranyéremmel díjazták a terméket. Ekkortájt már más salzburgi cukrászdák is másolták a Mozart-golyót - Paul Fürst elmulasztotta a termék és a csomagolás szabadalmaztatását – és az édesipar már az I. világháború előtt megkezdte a nagybani előállítást is. A II. világháború után milliós méreteket öltött a gyártás, jelentősen hozzájárulva ezzel a termék világhírének megalapozásához.
Cafe Fürst anno (c) Tourismus Salzburg GmbH/Café Fürst
Salzburgban szerzői jogi vita robbant ki a Mozart-golyót előállító cukrászdák között. Ez a nézeteltérés ausztriai szintű versengéssé nőtte ki magát, sőt osztrák-bajor gazdasági háborúsággá, amelynek ügyét az Európai Közösség elé is felterjesztették.
Sosem a recept volt a vita tárgya, hanem az egyedüli forgalmazás és az export joga, a csomagolás jellege és színe, valamint a „Mozart-golyó“ elnevezés, illetve a „valódi“, az „eredeti“ és a „salzburgi“ jelzők használatának joga.
Végül Norbert Fürst, a feltaláló dédunokája diadalmaskodott. 1996-ban harmadfokon pernyertes lett egy neves riválissal szemben és azóta ő az egyetlen gyártó, aki „Eredeti salzburgi Mozart-golyó“ néven jogosult forgalmazni termékét.
Norbert Fürst felfogása szerint
„az Eredeti salzburgi Mozart-golyó nem Mozart-szuvenír, hanem bonbon, amelyet nem szabadna arra alkalmatlan és napsütötte standokon árusítani. Visszafogottabban, meggondoltabban kellene eljárni a Mozart-attribútumok alkalmazása terén is, legyenek azok képek, hegedű vagy más. A Mozart-golyó önmagában is nagyhírű termék, nem szükséges és nem is célszerű hát folytonosan nagy névadójára hivatkozni. A Mozart-golyó roppant igényesen komponált bonbon – nem több, de nem is kevesebb“.
Kapcsolódó hírek
Salzburg 20 éve az UNESCO világörökség része
Salzburg óvárosát az UNESCO 1997-ben nyilvánította világörökséggé. A megtisztelő cím odaítélésében az óváros egyedülállósága és az érsekhercegek építészeti öröksége mellett Salzburg zenei metropoliszként és Wolfgang Amadeus Mozart szülőhelyeként betöltött szerepe volt döntő jelentőségű.
z o t t e r. A legfinomabb osztrák csoki
Josef Zotter 20 évvel ezelőtt kezdte a kézzel készített csokoládét előállítani. Mára a z o t t e r csokoládék igazi kulttermékké váltak. Cikkünkben bepillantást nyerhetnek egy izgalmas világba, ahol az újfajta ízek, új formák és művészi csomagolások mellett a fenntarthatóság is komoly szerepet játszik. Recepttipp a vörösboros trüffelhez a fair trade jegyében.
Népszerű
- Advent Hallstattban
- Krampuszok riogatnak Ausztriában
- Friss információk 2024: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- Idén is megépült a mesebeli Jégtemplom a Tátrában
- Graz adventi vásárai
- Bizarr látványosságok: A leghátborzongatóbb helyek Itáliában
- A kis jégkorszak leghíresebb festménye életre kelt
- Großglockner panorámaút ősszel is gyönyörű, ráadásul olcsóbb
- Leopoldifest: Hatalmas vursli és hordócsúszdázás Klosterneuburgban
- A Napkirály 10 legszebb műve