Elviselhetetlen a turisták özöne a szlovéniai Bledben

2018. január 12.

print Hetedhétország.hu

Elviselhetetlen a turisták özöne a szlovéniai Bledben

Elkerülő utak, parkolóházak építésével, a településre érkezők jobb tájékoztatásával akarják a turisták özönét csökkenteni a magyarok által is közkedvelt szlovéniai üdülőhelyen, Bledben.





A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó Bled községben található az ország északnyugati részében, a Triglav Nemzeti Parkban, a fővárostól, Ljubljanától 55 kilométerre.

Az alig hétezer fős települést már szinte fojtogatja az évi mintegy egymillió látogató. A szállodák még karácsonykor és újévkor is teltházzal működnek.

Bled élhetőbbé tételének érdekében új utakat és parkolóházakat építenek, valamint szabályozzák a Bledi-tó körüli sétány forgalmát.

2017-ben egyébként rekordot döntött a szlovén turizmus: novemberig 4,4 millió belföldi és külföldi vendég összesen 11,3 millió vendégéjszakát töltött el az országban. A 3,2 millió külföldi turista közül legtöbben Ausztriából (19 százalék) érkeztek, őket az olaszok (18 százalék), a németek (8 százalék) és a horvátok (7 százalék ) követték. A sok turista annak is köszönhető, hogy látni akarták Melania Trump szülőhazáját. 
 
A legtöbb turista az ország belsejébe látogatott, nem a tengerpartra, ahol a vendégéjszakák száma alig haladja meg a Ljubljanában eltöltött vendégéjszakák számát. A szlovén főváros azért is vonzza a külföldi turistákat, mert 2016-ban elnyerte az Európa Zöld Fővárosa címet.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play