Lyon a leginkább akadálymentes város

2017. december 11.

print MTI

Lyon a leginkább akadálymentes város

Az akadálymentesítést kiemelt területként kezelő franciaországi Lyon kapta az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen alapított Access City (hozzáférhető város) díját.





Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy Európa városai fokozottan akadálymentessé váljanak a fogyatékkal élő emberek számára.

Lyon tömegközlekedést szolgáló buszai 100 százalékban akadálymentesek, ezen felül a kultúrához való akadálytalan hozzáférés is mindenki számára biztosított, köszönhetően a könyvtárakban található akadálymentes eszközöknek, például felolvasó gépeknek, hangoskönyveknek és nagyítós képernyőknek. A város digitális eszközöket is fejlesztett a fogyatékkal élők számára, emellett a munkahelyi integráció terén elmondható, hogy a közalkalmazottak 7,8 százaléka fogyatékkal élő - indokolta a biztos a döntést.

Az Európai Bizottság a második helyezettnek járó díjat a szlovéniai Ljubljanának, a harmadik helyezettnek járó díjat pedig Luxembourg városának adta. 

Ljubljana az akadálymentességet politikája szerves részévé tette, a témával foglalkozó különleges tanácsadó bizottságot állított fel idősekkel és fogyatékkal élőkkel a tagjai között, akik így közvetlenül részt vesznek a város politikai döntéshozatalában. Luxembourg a lakosság tájokoztatására fektette a hangsúlyt a fogyatékosok megbélyegzésének elkerülése és egy mindenki számára lakható város kialakítása érdekében.

A dániai Viborg különdíjat kapott annak elismeréseként, hogy történelmi örökségét és dombos tájképét sikeresen összeegyeztette az akadálymentes infrastruktúrával - közölték.

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum által közösen alapított Access City díj egyike a 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós fogyatékosságügyi stratégiában foglalt intézkedéseknek, amelyek célja egy akadályoktól mentes Európa létrehozása a fogyatékkal élők számára.

Azon városok tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek elől járnak az akadályok leküzdése terén Európa-szerte. A díjat annak a városnak ítélik oda, amely láthatóan és fenntartható módon javította a városi élettel kapcsolatos alapvető funkciókhoz való hozzáférést, valamint konkrét tervekkel rendelkezik a további fejlesztéseket illetően. A díj célja a hasonló kihívásokkal szembenéző városok ösztönzése és a bevált gyakorlatok terjesztése az unió területén. 

Az Access City díjra az 50 ezernél több lakosú európai városok nevezhetnek. Elvárás, hogy a városok átfogó megközelítésről tegyenek tanúbizonyságot az épített környezet és közterületek, a közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra, az információs és kommunikációs technológiák, valamint a közintézmények és közszolgáltatások területén.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play