Egy kis osztrák faluban épül a világ legmodernebb és legkisebb metrója

2017. július 26.

print Hetedhétország.hu

Egy kis osztrák faluban épül a világ legmodernebb és legkisebb metrója

Egy kis tiroli hegyi faluban, Serfausban található Európa legmagasabban fekvő (1400 m) és legkisebb metrója, amely 2019-re a világ legmodernebb metrója is lesz.





A Serfauser Dorfbahn tulajdonképpen egy légpárnás sikló. A csendes üzemű földalattinak 4 megállója van, a Serfaus szélén található parkolótól a sífelvonó völgyállomásáig tartó 1280 m hosszú utat, max. 40 km/h sebességgel 7 perc alatt teszi meg. Egyszerre 135 főt tud szállítani.

A metró 1986-ban épült meg. A cél az volt, hogy a település mentesítsék a turistaforgalom alól, mivel télen kedvelt síterep, nyáron pedig a családbarát fejlesztéseknek köszönhetően népszerű hegyi üdülési célpont. 



Serfaus egy zsákfalu, ezért a sok autósnak köszönhetően állandóan dugó volt a faluban. 1970-ben elhatározták, hogy véget vetnek ennek, nagy parkolókat építettek és buszokkal szállították a síelőket a felvonókhoz, de a turisták száma csak egyre nőt, a buszok kapacitása pedig véges volt.

1983-ban született meg az elképzelés, hogy földalatti vasutat kellene építeni. 1984-ben el is kezdték az építkezést, a hivatalos megnyitót 1986. január 16-án tartották meg.



Azóta az autókat a falu elején egy nagy parkolóban kell hagyni, cserébe viszont a metró ingyenesen viszi az utasokat a hegylábánál található felvonó völgyállomásához.

A metrót jelenleg felújítják, így csak részlegesen üzemel, várhatóan a teljes vonal 2019-ben lesz kész. Az üzemeltető társaság szerint nemcsak a világ legkisebb, hanem a legmodernebb metrója is lesz.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play