Oktoberfest Bécsben

2023. szeptember 21.

print Hetedhétország.hu

Oktoberfest Bécsben

A dirndli és a bőrnadrág játsza a főszerepet szeptember végétől az osztrák fővárosban, ahol 2023. szeptember 21. és október 9. között rendezik meg a Wiener Wiesn-t. 





A bécsi Oktoberfesten frissen csapolt sörrel, osztrák borokkal, regionális specialitásokkal és népzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.

Ausztria legnagyobb Oktoberfestje újra itt van. A bécsi Práterben található Kaiser Wiesn 2023. szeptember 21-től október 9-ig minden nap 11.30-tól császári hüttés mulatságot kínál, ingyenes belépéssel a fesztivál területére és az összes sátorba és alpesi legelőre. Bécs város Advantage Clubja péntektől vasárnapig 12 órától 20 óráig standdal és szerencsekerékkel lesz a helyszínen.

Az Oktoberfest története

1810-ben, a Bajor királyság megalakulását követő negyedik évben, a koronaherceg Lajos, és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő egybekelt. A lakodalom öt napig tartott, ami az uralkodóház megszületésének ünnepe is volt egyben. A népünnepélynek nevezett belvárosi vigadalom  egy lóversennyel zárult, amelyet München kapui előtt elterülő réten rendeztek meg. A rét a menyasszony tiszteletére a Theresens-Wiese nevet kapta.

A mai napig is ez tér-ahogy a müncheniek mondják, a die Wiesen biztosítja a helyszínt az évente megrendezett Oktoberfestnek. I. Lajos és újdonsült felesége úgy határozott, hogy a nézők nagy örömére szolgáló lóversenyt a következő évben újra megrendezik. Ezzel tulajdonképpen le is tették az Oktoberfest hagyományának alapkövét. Azóta a lóversenyek, libikókák és sorsjegyárusok helyét fokozatosan átvette a sör a kolbász és a grillcsirke.

A Bécsi Wiesn

Nem kell Münchenig mennie, aki egy kis Oktoberfest-hangulatra vágyik – elég, ha elutazik Bécsig. 2023. szeptember 21. és október 9. között rendezik meg ugyanis a Wiener Wiesn-t a Práterben.

A bécsi óriáskerék kulisszái előtt VIP sátor - a császársátor - mellett a látogatókat várja egy bécsi boros sátor és két hagyományos sörsátor. A hazai sör és bor méltó párja a bécsi szelet, a virsli, a sült malac, a csülök, a liptóis kenyér vagy a császármorzsa.

A Wiener Wiesn Fest minden nap délelőtt 11:30-tól várja a látogatókat. Három fesztiválsátorban változatos zenei program várja a látogatókat. 

Az osztrák szövetségi tartományok kilenc különböző napon mutatkoznak be szokásaikkal, konyhájukkal és zenéjükkel. Minden nap 11.30 órától „korai poharazgatással", Frühschoppennel indul a bécsi Wiesn fesztivál. Fellépnek az adott régióból származó fúvózenekarok és hagyományápoló együttesek. 

Délután 18:30-kor kezdődnek a legnépszerűbb előadókat felvonultató koncertek és három órányi élőzene a legjobb bulizenekaroktól. 

A három ünnepi sátor mellett a Wiesndorf területén bárki ingyenes szórakozást is találhat.

Aki a sramlit inkább kihagyná és csak a rendezvényre kíváncsi, az a Wiesndorfban regionális specialitások és kézműves termékek között is bóklászhat, míg a Wiesn-Alm nevet viselő hüttében ingyen pihengethet egy kicsit. 

A fesztivál sátraiba való belépéshez érvényes jegy szükséges. Jegyeket elővételben, vagy a helyszínen a sátor bejáratánál válthatunk. A fesztiválon a Wiesn falun - tehát a fesztiválsátrak területén - kívül a jeggyel nem rendelkező látogatók is találhatnak szórakozást a kézműves- és játékstandoknál, valamint a sörrel és ételfinomságokkal csalogató Almhütte alpesi kunyhóban is, ahová szintén ingyenes a belépés.

Évente 150 ezer osztrák és külföldi vendég kíváncsi a bécsi Oktoberfestre – idén sem számítanak kevesebb érdeklődőre. Ez azt azt jelenti, hogy naponta mintegy 14 ezren tolonganak majd a sátrakban.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Zillertal Bier)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play