Az olasz középkori várat különös módon hasznosították újra: mindent megmutat, amit az ürülékről tudni kell.
Az észak-olasz Piacenza közelében található farm a népszerű Grana Padano sajthoz szállít tejet.
A 2500 szarvasmarha naponta 30.000 liter tejet termel - és 100 ezer kiló trágyát. Hogy hasznot húzzon ebből a természetes erőforrásból, a farm tulajdonosa, Gianantonio Locatelli átalakította a helyet egy futurisztikus környezetvédelmi és ipari projekté, amely "szarmúzeum" néven vált ismerté ( a merda jelentése "szar").
"A szarnak meg akarom adni az őt megillető értéket" így magyarázza Locatelli mi inspirálta a múzeum létrehozásában. Reméli, hogy múzeuma felveszi a versenyt a Colosseummal vagy a pisai ferdetoronnyal és biztosítja a látogatókat, hogy a hely nem büdös, sőt "friss, mint a százszorszép.
A középkori Castelbosco várban kialakított Museo della Merda a trágya felhasználási technikáit mutatja be a legkorszerűbb technológiákkal. Locatelli téglát, vakolatot készít belőle, valamint metánt és különféle nitrátokat nyer ki belőle. A fűtéshez az energiát természetes úton állítják elő a trágyából.
A múzeum az ürülék témát minden oldalról körüljárja: dinoszaurusz ürüléket is kiállítottak, a falat üvegekben álló bélsár díszíti, piedesztálra emelik ganajtúróbogarat, amit az egyiptomi kultúrában szkarabeuszként tiszteltek.
Értékeld te is!