» Ausztria » Steiermark
Közepes nehézségű túra. Időtartam: 4,5 óra. Szintkülönbség: 330 m. Turistatérképet az utazási irodában lehet kapni 2,30 euróért.
Indulási helyszín: pöllaui kastélypark (Schlosspark Pöllau), parkolási lehetőség a kastélyparkban.
A turistaút a "Hirschbirnenwanderweg" ("Szarvaskörte túra") jelzéssel van ellátva.
Érkezési helyszín: az indulási helyszínnel azonos a pöllaui kastélyparkban.
Útvonal:
A kastélyparkból a "Hirschbirnenwanderweg" ("Szarvaskörte túra"), "Richtung Rabenwald" ("Rabenwald felé") jelzéseket kövessük. Körülbelül fél óra gyaloglás után megérkezünk a Schweighofer Borozóhoz ("Buschenschank Schweighofer"). A továbbiakban elszórt gyümölcsösökön keresztül vezet az út mezsgyék mellett egyre emelkedve 760 méteres magasságig a Höllmüllner parasztgazdaságig - innen a jelzéseket követve lefelé ereszkedünk - erdei és mezei ösvényeken át - a Schweighofer Fűrészüzemig. Innen Haidenwald felé bandukolunk tovább, s a kilátót elhagyva a Safen völgyében visszajutunk Pöllauba.
Élménypontok:
Gyönyörű kilátás a Höllmüllner parasztgazdaságnál
A Haidenwald kilátó
Különösen szép ez a túra tavasszal, amikor a körtefák virágzanak és ősszel, amikor ezeknek a ritka fáknak a levelei tűzpiros színben pompáznak.
A PÖLLAUI SZARVASKÖRTE
Nem kell sokáig barangolnunk a Pöllau-völgyben ahhoz, hogy a legendás szarvaskörtét megkóstolhassuk. Ez a különleges gyümölcs egy ősi stájer körtefajtától származik, amelynek neve a német "ősz" szóra - "Herbst" - vezethető vissza, amiből az idők során "Hirsch" lett, vagyis magyarul "szarvas". A gazdálkodók előrelátásának és céltudatosságának köszönhetően Stájerországban egyedül a Pöllau-völgyben maradt meg nagyobb körtefaállomány ebből a fajtából. A legöregebb szarvaskörte-fák, többnyire fasorokban vagy elszórtan ültetve - már 200 évesek! A helyi gazdák nagy szakértelemmel és sokéves tapasztalattal valódi különlegességeket készítenek a körtéből - körtelevet, nemes pálinkát, ecetet, lekvárt vagy vitaminban gazdag aszalt körtét.
A szarvaskörte-levet eredetileg murcivá erjesztették, pálinkát főztek belőle vagy a körtét megszárították és aszalt gyümölcsként fogyasztották. A szarvaskörte újbóli felfedezésével a termékek palettáját továbbfejlesztették és kibővítették. Egyes gazdálkodók tiszta fajtájú szarvaskörte ecetet állítanak elő, amelyet különlegesen telt zamata különböztet meg a többi gyümölcsecettől. A nemes pálinkán és a murcin kívül a száz százalékos szarvaskörte-levet is szívesen fogyasztják. Lekvárok és gyümölcszselék teszik teljessé a gazdálkodók által szarvaskörtéből készített termékek listáját.
Az Ebner Cukrászda már régen felfedezte az aszalt szarvaskörtét. A Szarvaskörtével töltött mézeskalács és a Pöllaui erőgolyó a nagy hagyományokkal bíró cukrászda állandóan kapható ínyencségei közé tartozik.
A pöllaui Buchberger Húsüzem a sonkát aszalt körtével ízesíti, amivel két pöllaui specialitást egyesít. A Szarvaskörtés májpástétom és a Szarvaskörtés húskenyér szintén itt készül.
Újabban a Pöllau-völgyi Természeti Park vendéglősei is belekomponálják főztjükbe a szarvaskörtét: régi és új ételek készülnek a szarvaskörte-készítményekből. Rövid betekintés az étlapra: Aszalt szarvaskörtével töltött sertéstarja, Aszalt körtés darafelfújt, Részeges gazda, Szarvaskörtés kifli.
A szarvaskörte azonban nemcsak a konyhaművészetben áll első helyen. A terebélyes koronájú göcsörtös fák - sorokba rendezve vagy szétszórtan - elmaradhatatlan elemként uralják az egész völgykatlan egyedi tájképét.
Pöllau-völgyi Természeti Park (részletek)
|
Értékeld te is!