Az olasz Fabio Aru nyerte pénteken a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, ezzel összetettben feljött a második helyre a továbbra is éllovas spanyol Alberto Contador mögé. A 196 km-es utolsó előtti szakasz a Giro királyetapjának is nevezhető.
Saint-Vincent
A rajtváros, Saint-Vincent a gyógyvizéről híres, amelyet máj- és veseproblémákra ajánljanak. Olaszországban mindössze négy kaszinó található: itt van az egyik, rajta kívül még Velence, Campione d’Italia és Sanremo ad otthont egynek-egynek.
Az 1991-es Játék Határok Nélkülnek itt rendezték a döntőjét.
A névadó, Zaragozai Szent Vincent nevéhez egy érdekes legenda fűződik: Diocletianus császár a keresztény üldözések közepette őt is elfogatta és éhhalálra ítélte. Halála után hollók szálltak a testére, hogy megvédjék a keselyűktől, állítólag mind a mai napig a sírja körül őrködnek.
Helyi ételek a Torcetti di Saint Vincent vajas keksz és a Fontina sajt. Itteni bor a Doc Valle d’Aosta- Vallée d’Aoste vörös bor, amelyet 15 különböző szőlőből készítenek.
A szakasz két kategorizált emelkedője közül az első a Colle delle Finestre (2178 m), az idei év Cima Coppi-ja, azaz a legmagasabb hegy a Girón. A legmeredekebb része 14% százalékos, az átlagos emelkedés 9,2%. Azonban a legfélelmetesebb rész talán még sem ez: az út nagyrészt felfelé kövezetlen földút, ezért nagyon könnyű lesz defektet kapni. Első alkalommal mégis csak 2005-ben rendeztek itt szakaszt; azóta is csak még egy alkalommal került be a programba.
Sestiére
A befutó a Sestrière, Olaszország egyik legnagyobb síüdülője (és egyben az ország legmagasabban fekvő települése), 17 km-re a francia határtól. Giovanni Agnelli volt az alapítója, a FIAT tulajdonosa.
A Tour de France és a Giro is járt már itt: utóbbi legutóbb 2011-ben, amikor Vasil Kiriyenka (Sky) győzedelmeskedett. A francia körverseny már több, mint 10 éve nem érintette, utoljára 1999-ben, amikor Lance Armstrong a szakasszal együtt első Tour-ját is megnyerte.
Helyi ételek a Ghenefle (vajas gnocchi), a Tartiflette (sajttorta) és a Cervo in civet (szarvaspörkölt).