2015. június 2. | |
Firenze az utcai ételek mekkája |
|
Az utcai étkezésnek évszázadok óta hagyománya van Olaszországban. Utcai falatok kaphatóak éttermek kirakatában, kioszkokban, piaci standokon és utcai árusoknál. |
|
Az utcai étkezésnek évszázadok óta hagyománya van Olaszországban, különösen a szegény néprétegek körében, akik otthonaikban nem rendelkeztek konyhával és tűzhellyel. Utcai falatok kaphatóak éttermek kirakatában, kioszkokban, piaci standokon és utcai árusoknál. Régiónként mást és mást fogyasztanak, Firenzében a legnépszerűbb utcai étel a pacal. „Tripa” avagy „Lampredotto” felirattal (a két szó a kérődzők összetett gyomrának két különböző részét jelöli) több büfé működik Firenzében. A város különböző pontjain találunk ún. pacalstandokat (tripperie), melyek belsőségeket kínálnak ( a pacalt Firenzében paradicsomszószban készítik, majd meghintik parmezánnal) és lampredottókat, amelyek a marhabélt paninóval és salsa verdével (zöldfűszermártás) tálalják. Lampredotto Különleges csemege a lampredotto bagnato. Ilyenkor félbevágott (sótlan) toszkán zsemlében adják a pacalt némi zöld mártással, magát a zsemlét pedig közvetlenül tálalás előtt pacalszaftba mártják. Kötelező hozzá a pohárka vörösbor (gottino), főként chiantiból.
Egy másik népszerű utcai étel a porchetta (sült szopós malac), amely ugyan Rómából származik, de Firenzében is szívesen eszik.
Aki egyszerűbb falatokra vágyik, az választhatja a paninit, azaz olasz szendvicset. Rengeteg változata létezik, legjobban sok hússal és sajttal élvezhető.
A legjobb társaság a város felfedezésére csakis a gelato lehet. Ráadaásul Firenzében találta fel Bernardo Buontalenti 1565-ben. Hóból, sóból, citromból, cukor, tej és tojásfehérje hozzáadásával alkotta meg a csodás hűsítőt. Ma a gelato egy olasz szimbólum.
|
|