2014. május 31. | |
Maremma - Toszkána ismeretlen arca |
|
Etruszk eredetű kisvárosaival, jó boraival és finom ételeivel, érintetlen tengerpartjával Toszkána déli sarkát elfoglaló Maremma vonzó célpontja lehet a látogatóknak. |
|
A középkori és reneszánsz műemlékeiről híres Firenze, Siena és Pisa mellett Toszkánának van egy másik, "zöldebb" arca is, amelyet kevés magyar ismer: etruszk eredetű kisvárosaival, jó boraival és finom ételeivel, érintetlen tengerpartjával a tartomány déli sarkát elfoglaló Maremma hasonlóan vonzó célpontja lehet a látogatóknak. Maremmáról az olaszoknak elsősorban az agriturismo, azaz a vidéki turizmus jut eszébe - mondta a megye központjában, Grossetóban utazási irodát üzemeltető Andrea Mazzanti. - Pedig a vidéknek a múltja miatt sem kell szégyenkeznie, ezen a területen még ma is gyakran kerülnek elő etruszk sírok és régészeti leletek, ami bizonyítja a Toscanának nevet adó ókori nép korabeli intenzív jelenlétét. Maremma történelme A történelem néha családi történeteken keresztül is megelevenedik. A reneszánsz idején két pápát is adó della Rovere família egyik ága például családi szállóvá alakította campagnaticói kastélyát, amelyben a fiatal tulajdonos, Ranieri Moris néha személyesen mesél a vendégeknek a környék és saját ősei múltjáról. Ezek az állatok magyar rokonaikhoz hasonlóan ridegtartásban élnek a Maremmai Nemzeti Park területén, ahol évszázadok óta a helyi "cowboyok", a butterók terelik őket. Mint Alessandro Zampieri, a park turisták által is látogatható állami gazdaságának vezetője felidézte, az egész napjukat lóháton töltő butterók sajátos kultúrát alakítottak ki, egyedi nyeregtípusokkal és szerszámokkal, és máig ápolják egykori társuk, Augusto Imperiali emlékét, aki magát Buffalo Billt is legyőzte egy versenyen a 19. század végén. A maremmai szarvasmarhát már az esztrukok is tenyésztették, amelyet a cerei ásatások leletei és a vetuloniai múzeumban kiállított bikafej is tanúsítanak. Őse a már Plinius által is említett vadon élő társa volt. Bor és olíva
Francesca Giannini alberesei borász felfedte, hogy szintén népszerű helyi fajta a ciliegiolo, de a környéken is terjednek a külföldi szőlőfajták - a syrah, az alicante, a cabernet vagy a merlot -, így az újabb borászgenerációk a hagyományos cuvée-k mellett merészebb házasításokkal is kísérletezhetnek.
Hogy sikerrel, az nemrég a magyar fővárosban is bebizonyosodott, ahol a VinCE Budapest 2012 borfesztivál cabernet szakmai kurzusán a Mazzei Tenuta Belguardo 2007-es cabernet házasítása igen erős nemzetközi mezőnyben végzett a harmadik helyen március végén.
A toszkánok büszkék olívaolajukra is, amely sajátos, más termőhelyeken nem megtalálható ízjegyeket hordoz. - A hidegen sajtolt olívaolajat kóstolva először nyelvünk hegyével a gyümölcsösséget, közepével a finoman kesernyés ízeket - ez jellemző a toszkán olajokra -, majd a torokban a fűszerességet érezzük - magyarázta egy kóstolón Silvio Mazzoncini, a maglianói Campospillo gazdaság és Francesca Girardi, a Grosseto mellett Poggio Cavallo birtok vezetője.
A kész olívaolaj tulajdonságai főként az éghajlattól és emellett a bogyók betakarításának időpontjától függnek. Az enyhe éghajlatú, többnyire tenger menti klímán termő olaj, például a Lucca vagy Grosseto környéki, lágyabb ízű, kerekebb és jellegzetes földes mellékíze nem érződik annyira. Ezzel szemben a dombos vidéken, például az Appenninek előhegyeinek lejtőin, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, az olíva nem is érik meg teljesen. Fűszeres, gyümölcsös, enyhén kesernyés mellékízű, azonban kiegyensúlyozott és testes olajat ad.
Az olívaolaj minőségét szabad olajsavtartalma határozza meg. Az olio d’oliva extra vergine savtartalma nem lehet magasabb egy százaléknál. A legjobb, különleges olajaké ennél is alacsonyabb, 0,2-0,5 százalék. Áttetsző, fénylő, zöldessárga, íze kifejezetten tömör. Néha enyhe mandulaaromája is van, esetleg kicsit alma-, articsóka vagy paprikaillatú.
|
|