Nemzetközi és rendkívüli lesz a gasztronómiai kínálat a milánói világkiállítás pavilonjaiban. A május elsején nyíló Expo2015-ön fél év alatt 26 millió tál ételt készítenek majd el. Meg lehet kóstolni a gömbhalat, krokodilhúst és csokoládés skorpiót is. A Coldiretti olasz termelői szövetség pavilonjában felszolgált ételkülönlegesség a Szardíniáról Milánóba vitt porceddu, vagyis az egészben kemencében sütött szopósmalac lesz. Ez a malachús 2011 óta először hagyhatja el Szardíniát, ahonnan az utóbbi több mint három évben EU-tilalom miatt nem exportálhatták. Most az olasz egészségügyi minisztérium adott rá engedélyt.
A Japán által felépített pavilonban a gömbhalból készített fugu lesz a gasztronómiai főszereplő. Az afrikai Zimbabwe képviselete több tonna krokodilhússal készül a világkiállítás megnyitására, Vietnámból pedig kígyópálinka érkezett. Egyes nemzetek pavilonjaiban a sáska, az óriáslárvák húsa, a szárított termeszhangya és a csokoládés skorpió is megkóstolható lesz.
Egyedül a kutyahúst tiltják ki az expóról.
Az október 31-ig tartó világkiállításon naponta átlagban 140 ezer tál ételt szolgálnak fel, fél év alatt 1,5 millió reggelit és 1,7 millió ebédet. Az expó területén működő éttermek és menzák forgalmát a következő félévre 320 millió euróra becsülik. A Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú világkiállításon a becslések szerint 450 ezer tonna étel fogy majd el.
|