2024. szeptember 1. | |
Falusi ősz |
|
Ősszel a gazdák ünnepi díszbe bújtatott háziállataikat lehajtják a magaslati legelőkről és az őszi betakarítás idejét is megünneplik. |
|
Ősszel az alpesi gazdaságok a télre készülődnek. A gazdák ünnepi díszbe bújtatott háziállataikat lehajtják a magaslati legelőkről és visszatérnek a völgybe. Az őszi betakarítás idejét is megünneplik régiónként. A termelői piacok, a környék termékeiből készülő ízes házi finomságokat kínálnak. Az őszi rendezvényekről nem hiányozhat a népi muzsika, és a hagyományőrző népi viselet, a Tracht sem. Tavasz és nyár a mezőgazdaságban hagyományosan a leginkább munkás évszakok voltak, a népszokásokra és a nagy ünnepekre kevés idő maradt. Csak amikor a termést betakarították és a jószágot a legelőkről behajtották, lehetett ismét ünnepelni. Ennek megfelelően évenként az alpesi legelőről a jószág őszi lehajtását búcsúval és sokfelé hálaadó istentisztelettel ünnepelte az egész falu.
Mindegy, hogy a jószágot hajtják le ősszel az alpesi legelőről (Almabtrieb), vagy aratóünnep (Erntedankfest) van, a rendezvények egész sora állítja a mezőgazdasági munkákat az előtérbe. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy látogatók részt vegyenek az áthagyományozódott népszokásokban és megismerhessék az alpesi gazdaságok kulináris finomságait. A jószág behajtásaA jószág őszi lehajtása az alpesi legelőkről Almabtrieb-nek (sok régióban Almabfahrt –nak) nevezik. Ezt a szokást először egy Pusettaler leltárban 1714-ben említik, azonban ez lényegesen régebbi időre megy vissza.
A Bommera szól KleinwalsertalbanKleinwalsertalban minden évben, szeptemberben majdnem 1.000 állatot hajtanak az Alpokból ünnepélyesen a völgybe. A tradicionális kis harang, a „Bommera” hangja hallható, amikor a „Maiachua”, az ünnepien díszített koszorús tehén, vezette csorda, a helységeken át vonul.
„Viehscheid”-nek Riezlernben évszázados hagyománya van. A színesen díszített állatokat ünnepélyesen kísérik, a látogatók pedig sok érdekességet tudhatnak meg a jószágok „nyári szabadságáról”. Az Alpok havasi pásztor termékeit a vendégek megkóstolhatják és meg is vehetik, mialatt élő népzene gondoskodik a jó hangulatról. Hagyományőrző ünnepek a tiroli felvidékenAmikor a nyári hőség és a fáradságos munka a legelőkön lassan véget ér, a tiroli felvidéken (Tiroler Oberland) az ősz beköszönt. Hamarosan a jószágot színesen feldíszítve a völgybe visszavezetik, és a havasi pásztorlányok, pásztorok, a sok, hosszú hét után a magaslati legelőkről ismét visszaérkeznek. Schafschoade GerlosbanSzeptember közepén, kora reggel 250 hegyi birka ereszkedik le a völgybe. Mintha egy szellemkéz irányítaná őket, mindegyik megtalálja a helyes utat a tiroli Schönachtal-ba, ahol egy nagy csordává terelik őket össze.
Tovább lent, Gerlos közepén, megkezdődik a tulajdonképpeni „Schaflschoade” – a birkák felosztása az egyes parasztok karámjai (elkerített legelő) között. Mialatt egy profi birkanyíró a birkákat, az egyiket a másik után, a gyapjútól megszabadítja, muzsikával és kulináris különlegességekkel megkezdődik a nagy ünnepség. Ősz búcsú WagrainbanAz ősz kezdetével minden évben a salzburgi Wagrainban a tehenek, a birkák és a kecskék visszatérnek a völgybe, ahol a lakosság ünnepélyesen üdvözli őket. A teheneket virágokkal, tükrökkel, harangokkal és szalagokkal díszítik és sok nézelődő kíséretében Wagrainon át hajtják őket. Falusi ősz a Gastein-völgybenA falusi ősz időszaka egy vidám nyitóünnepséggel kezdődik augusztus végén. A Gasteini-völgyben élők ünnepi ruhát öltenek és településeiket is ünnepi díszbe borítják. A falusi ősz elengedhetetlen kelléke a „Tracht”, a hagyományőrző népviselet. A falusi ősz alatt, amely egészen október végéig tart, a vendégek számtalan új élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatnak. Aratóünnep és kulináris élvezetekAz aratóünnep (Erntedankfest) eredetileg a kereszténység előtti időből származik, mégis ez az ünnep a mai formájában egy 18. századi világi szokásra vezethető vissza. Az aratómunkások az aratás befejezése után a parasztoknak egy a termésből fonott koszorút nyújtottak át. Ezután rendszerint egy ünnepi ételt kaptak. Mára ez a koszorú egy ünnepien díszített, négy vagy hatágú aratókoronában él tovább, amelyet a körmenet idején a templomban hordanak. Az aratóünnep remek alkalom a gasztronómiai ünnepek megrendezésére is. Wildschönau a répatermés előtt tisztelegA tiroli Wildschönauban a Krautingerwoche ideje alatt október elején az azonos nevű répa áll a középpontban. Ebből főzik a régió gazdái a Krautingert, egy pálinkát, mely jótékony hatással van az egészségre. A Krautinger mellett répából készült kulináris specialitásokat, valamint hozzá kapcsolódó finomságokat kínálnak a helyi gazdák. Salzburger Bauernherbst
(c) Österreich Werbung/TVB Rauris/Florian Bachmeier Ha az ősz Salzburg tartományba költözik, a paraszti élet eléri csúcspontját az évben. A Salzburger Bauernherbst alkalmával augusztus végétől október végéig 74 helyen kereken 2000 rendezvényt tartanak, melyek alkalmával a paraszti gazdaságok legjobb termékeikkel terítik meg az asztalt. A számos ünnepség az őszi szokások és hazai ételek kóstolójának tökéletes kombinációját kínálja, mint az „Einheigafest“ Saalbach Hinterglemmben. Kulináris élményekben lehet részünk a kapruni sajtfesztiválon, a mittersilleri rétesfesztiválon és a Lungauer-Eachtling-Wochenen, vagyis krumpli heteken St. Michaelben. Klöch-i prés ünnepségEgy szép őszi hétvége, egy álomszép ünnepi tér nagyszerű környezettel, borüzletek, az ismét helyre állított régi szőlőprés 1812-ből és jó szervezés várja a látogatót a délkelet-stájer Klöch-ben ezen az ünnepségen. A Glockner - bárány ünnepélySzeptember 3. hétvégéjén, egy hétvégére Heiligenblut lesz Karintia kulináris középpontja, mivel ekkor ünnepelik a mölltaliak - a templomtéren és a heiligenbluti hegyi vasút völgymegállója előtt - a Glockner- bárány ünnepet, helyi Glockner- bárány specialitásokkal. A régió vendéglősei a legkülönbözőbb bárányételeket főzik, és emellett a bárányhús feldolgozásához és ízesítéséhez is sok hasznos tudnivalót nyújtanak. Pielachtaler DirndlkirtagAz alsó-ausztriai Pielach-nál lévő Kirchberg-ben minden évben megünneplik a Dirndlkirtag-ot. A „Dirndl” szónak ebben a régióban három különböző jelentése van. Először a nők tradicionális ruhadarabját jelöli blúzzal és köténnyel, másodszor egy fiatal lányt értenek ez alatt. Harmadszor a régióban az itt honos somot nevezik Dirndl-nek. Kulinárisan a Dirndlkirtag Dirndl-specialitásokkal kényeztet, amelyek a vásárokban sok helyen lehet vásárolni és megkóstolni. Zenei- és sportesemények, valamint gyerekprogramok keretezik a vásárt. Bor, művészet és kultúra FalkensteinbenA Kellergasse Falkensteinben nem csak a leghosszabb, de a gondosan renovált épületeivel a legszebb pincesorokhoz tartozik Ausztriában. Nem kérdés, hogy az alsó-ausztriai Falkenstein-i Kellergassefest a legpompásabb ilyen ünnepélyek egyike.
A látogatók megkóstolhatják a számos helyi ínyencséget - mindegyik vincellér családnak van saját házi specialitása -, hallgathatják a népi muzsikát, a megnézhetik a pincékben a remek kiállításokat, valamint élvezhetik a színes keretprogramot, amelyhez az Oldtimer traktoron körutazás, a régi kézműves művészet bemutatói és egy játszótér tartozik. (Címlapfotó: Österreich Werbung/Montafon Tourismus GmbH/Andreas Haller) |
|