2024. november 29. | |
Világörökség lett a kolbászos stand Bécsben - itt a 10 legnépszerűbb |
|
Bécs a trendi és ínyenc éttermei mellett egy dologról híres: a kolbászos standokról. Most a Világörökség része lett. |
|
A bécsi Würstelstand mostantól az UNESCO szellemi kulturális örökség részeAz UNESCO a szabadon álló bódé mellett az ételstandok körül kialakult választékkal, hangulattal és nyelvi szókinccsel indokolta ezt. Ezzel hivatalossá vált, hogy az olyan kifejezések, mint a „Haaße” (Burenwurst), a „Krokodü” (savanyú- vagy csemegeuborka) és az „Oaschpfeiferl” (csípős pepperoni) is ide tartoznak. „Ez az egyedülálló intézmény a bécsi kávéházi és borozós kultúrához csatlakozik, és hangsúlyozza a kolbászbódék mint a találkozás, a kulináris sokszínűség és a bécsi életforma fontosságát” - áll a város közleményében. „A bécsi kolbászstand nemcsak a kulináris élvezetek helyszíne, hanem a bécsi életforma élő szimbóluma is. A szellemi kulturális örökségként való jelölése városunk hagyományait, vendégszeretetét és sokszínűségét dicséri” - nyilatkozta Michael Ludwig Bécs polgármestere. Walter Ruck, a Bécsi Kereskedelmi Kamara elnöke szintén örömmel fogadta a kulináris értéket ért elismerést: „Az, hogy az UNESCO most kulturális örökséggé nyilvánította a bécsi kolbászos standot, csodálatos megerősítése árusaink munkájának, és több mint megérdemelt. A kolbászos standok ugyanolyan részei Bécsnek, mint a borozók és a kávéházak. Nemcsak kulináris intézmény, hanem társadalmi találkozóhely is. És sok bódé üzemeltetője nem csak a hagyományokra támaszkodik, hanem új kínálattal folyamatosan fejleszti üzletét.” A bécsi kolbászstandok története egészen a monarchia idejéig nyúlik vissza, amikor a mozgó konyhák a hadirokkantaknak kínáltak bevételi forrást. Az 1969-től engedélyezett állandó helyszínekkel az intézmény tovább fejlődött és jellemezte a város mindennapi életét. Az Albertina közelében található Bitzingerben az Operaház látogatása után elfogyasztott harapnivaló éppúgy hozzátartozik, mint a műszakban dolgozók gyors harapnivalója. A kolbászos bódék egyben olyan helyek is, ahol a társadalmi korlátok eltűnnek. A legrégebbi még ma is létező bódé a Döblinger Gürtelben található „Würstelstand Leo”, amely a város szerint 1928-ban nyílt meg. Ezeken a helyeken lehet a legjobb kolbászokat enniA Falstaff gasztronómiai magazin olvasói megválasztották a legnépszerűbb kolbászos standokat az osztrák fővárosban. A rangsor élére egy újonc került: a bécsi belvárosban található "Alles Wurscht" kolbászos stand nyerte a főváros legjobb kolbászos standjának járó szavazást. A Börseplatzon található pult mögött Sebastian Neuschler tulajdonos étlapján Käsekrainer, Currywurst, Beef Tatar és Calamari Fritti is megtalálható - és ezek a szakértők szerint új fénykorba repítik a bécsi kolbászkultúrát. A 7. helyen található "Wiener Würstelstand" szintén régi értékekkel, de új koncepcióval tündököl: a Stefan Sengl által vezetett, Bécs 8. kerületében található standon háromféle bratwurstot és Käsekrainer-t kínálnak különböző hentesektől, kétféle frankfurtit és báránybratwurstot, valamint a Gragger pékség fatüzelésű kovászos kenyerét, sőt, Bosna vegán kolbászt is. A 21. századi kolbászstand másik remek példája a 4. helyezett "Bitzinger bei der Albertina": Josef Bitzinger modern kialakítású standja Klobassen, Käsekrainern és Waldviertler nevű termékeivel a turistákat, valamint az Albertina és az Állami Operaház látogatóit is elkápráztatja. A nyertesek:
|
|